Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРИЈЕ 100 ГОДИНА: Рођен краљ Петар Други Карађорђевић!

Пре тачно једног века, 6. септембра 1923. године, у Београду је рођен најстарији син Краља Александра и Краљице Марије, мој отац, Њ.В. Краљ Петар II. Након што је мој деда, Витешки Краљ Александар I убијен у Марсељу 1934. године, као прва висока жртва нацизма и фашизма, мој отац је као једанаестогодишњи дечак постао Краљ државе чије темеље су дубоко потресли смрт њеног владара а можда још више интереси великих сила.
Од тог тренутка све очи Југославије и света биле су упрте у развој једног дечака, који је морао да се спреми за озбиљне животне и државничке изазове који су били пред њим, и да преузме одговорну улогу служења народу и држави као уставни монарх Краљевине Југославије.
На слици може бити: 3 особе и текст
Краљ Петар Други имао је непуних 18 година када је нацистичка Немачка окупирала нашу земљу, а он био приморан да заједно са југословенском владом напусти отаџбину и придружи се другим крунисаним главама окупираних држава у Лондону, где је био симбол отпора народа Југославије против нацизма.
Његова судбина након вихора Другог светског рата је добро позната, до краја живота је остао у невољном изгнанству. Срце мог оца било је испуњено патњом за отаџбином, свакога дана се надао повратку свом народу. Добро памтим његове речи да га, чак и мртвог, вратим у нашу Србију. Тај завет сам, хвала Богу, успео да испуним 2013. године, па сада, на стогодишњицу рођења, он мирно почива на Опленцу.
Престолонаследник Александар
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДЕЈАН ЂУРОВИЋ: Изјаве Мила и Данијела жешће, па никоме ништа, Марка Ковачевића осудили, а нијесу ни прочитали шта је рекао!

БЕЗОБРАЗНИ ХРВАТИ ТРАЖЕ: Грлић-Радман хоће Дом у Ластви, брод “Јадран”, предлажу Резолуцију о Божићном устанку, опомињу да Црна Гора у ЕУ иде преко Хрватске, па да не помињу Јасеновац!

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!