Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРЕПОДОБНИ ХРВАТИ: Кличу усташама, посебно Степинцу, а држе лекције Србији због споменика Дражи!

Реаговања званичног Загреба на одавање почасти генералу Драгољубу Михаиловићу у Београду и поруке да се тиме урушавају европске вриједности изазивају и сузе и смијех код оних који и површно прате збивања у Хрватској и њен однос према усташтву, рекао је за Срну директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Он је нагласио да је наратив који у вези са Михаиловићем ових дана користе Хрвати истовјетан ријечима које годинама користи “Веритас” када указује на свеприсутну рехабилитацију усташтва у тој земљи.

Не знам да ли би плакао или се смијао када то читам. Све што су они написали то годинама ми приписујемо управо Хрватској. Рехабилитација усташтва, подизање споменика декларисаним и осуђеним усташама какав је Алојзије Степинац, који нема гдје у Хрватској нема своју улицу. Дижу му се споменици, цркве – рекао је директор “Веритаса”.

Штрбац је указао да помиње Степинца јер је он у Хрватској актуелан сваки дан, посвећују му се изложбе у Сабору, Европском парламенту, одржавају конференције о њему, те организују округли столови.

Хрвати су на крају рехабилитовали политички све оно што су комунисти и партизани осудили и прогласили кривим као ратне злочинце. Међу њима је и Степинац и његова група – констатовао је Штрбац.

Према његовим ријечима, Хрвати себи дају за право да се тако понашају и читају лекције другима јер су, и поред рехабилитације усташтва и Независне Државе Хрватске, која је била наслоњена на Мусолинија и Хитлера, на фашизам и националсоцијализам, примљени у све евроатланске интеграције.

– Њихова једина предност је што су их примили у ЕУ поред свега тога и сада они соле памет, читају лекције Србији, овамо виде трун, а не виде балван у свом оку – рекао је Штрбац.

Штрбац је додао да све то указује да ће Хрватска правити велике проблеме Србији на путу ка ЕУ.

Без обзира како се декларишу неки од њихових челника, као помоћи ће свима на Балкану, па и Србији, али у пракси помоћи ће свима прије него Србији“, навео је Штрбац.

Он је истакао да не зна да ли би се смијао или плакао и када види и однос Хрвата према естрадним умјетницима из Србије којима масовно отказују наступе у Хрватској.

Они забрањују и овој омладини која је рођена у рату и након рата да наступају у Задру, недавно у Пули, па у Сплиту, а њих овдје дочекују као највеће звијезде, без обзира шта су радили у тим деведесетим – напоменуо је Штрбац.

Министарство спољних и европских послова Хрватске оштро је критиковало Србију због отварања спомен-собе са спомеником генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу у Београду, поручивши “да је глорификација ратних злочинаца супротна европским вриједностима”.

Наведено је да је овај догађај само посљедњи у низу онога што у Србији траје већ годинама, а то је процес рехабилитације четничког покрета, па и самог његовог вође Драже Михаиловића.

Спомен-соба Михаиловићу отворена је великим скупом 17. октобра у Брегалничкој улици на Зведари, када је откривен и споменик ђенералу Дражи.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БЕЗОБРАЗНИ ХРВАТИ НЕ ПОМИЊУ “ЛОРУ” И ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ СРБА, АЛИ ЗАХТИЈЕВАЈУ: Грлић-Радман хоће Дом у Ластви, брод “Јадран”, предлажу Резолуцију о Божићном устанку, опомињу да Црна Гора у ЕУ иде преко Хрватске, па да не помињу Јасеновац!

ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: ДПС руши власт у Подгорици, иза ДПС можда није само СДП, СД и ЛП!

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!