Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРЕДСТАВНИЦИ 35 ЗЕМАЉА ТРАЖЕ ОД ХРВАТСКЕ: Спровести археолошка истраживања у Јасеновцу, да се саопште подаци о рођењу и смрти жртава!

Пуних шест месеци није се знало које је препоруке Влади Хрватске дала експертска група коју је формирала ИХРА (Међународна алијанса за сећање на Холокауст), почетком јуна, када је обишла Спомен-подручје “Јасеновац”. Сви покушаји чланица ове међудржавне организације да нешто сазнају падали су у воду јер су хрватски званичници препоруке – крили.

Под притиском учесника прошлонедељног заседања ИХРА у Загребу, како сазнајемо од извора блиских организаторима скупа, препоруке су коначно достављене чланицама. Према наводима наших извора, њихово обелодањивање видно је унервозило и онерасположило хрватске домаћине, а ово важно заседање у јавности је остало прећутано.

Шта је то што је експертска група препоручила Загребу и на шта се овај јавно обавезао да ће испунити?

Од Загреба се тражи да измени актуелни Закон о Спомен-подручју “Јасеновац” и промени постојећу концепцију сталне изложбене поставке – објашњава наш извор. – Такође, треба омогућити међународном тиму експерата да изврши археолошко истраживање на терену којим би се дошло до података о свакодневном животу жртава у логору и евентуалних нових експоната. Од хрватског Министарства правде званично се мора тражити приступ подацима о рођењу и смрти жртава јасеновачког система логора смрти, да би се оне идентификовале и откриле њихове судбине. Током периода евалуације, хрватско Министарство културе требало би да формира комитет састављен од међународних експерата из ове области, међу којима ће бити и стручњаци из Србије, Хрватске, БиХ. Њихов задатак биће да подрже и промовишу рад меморијала.

Од Хрватске се захтева и да обезбеди за јасеновачко спомен-подручје и споменик “Камени цвет” Богдана Богдановића заштићени статус на Унесковој листи светске културне баштине, као и да тамошње Министарство културе обезбеди подршку за креирање нове сталне поставке у музеју. Требало би, како се наводи, подстаћи институције попут ЕУ, ИКОМ, Унеско и ИХРА, да финансијски потпомогну израду нове сталне поставке, организовање образовних програма и нове начине комуникације са јавношћу.

Такође се тражи да Загреб гарантује стабилно финансирање за јасеновачки меморијал, да поставка буде доступна широј публици и ђацима, као и да се поставе свеобухватне мапе усташких логора у НДХ са временском линијом из које би се видео редослед догађаја везаних за ужасне злочине током Другог светског рата у хрватској држави. Експертски тим сматрао је неопходним и да се на улазу постави објашњење на хрватском, српском, ромском, јеврејском и енглеском језику.

извор. сербиантимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У “СРПСКОЈ КУЋИ” ПОВОДОМ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ САОПШТЕНО: До сада пописано 650.580 настрадалих у Другом свјетском рату!

УН И У ЛИЦЕ, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Албанци спроводе правно и физичко насиље над Србима!

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!