Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Прањани: Полетјели авиони са Дражиног аеродрома!

На Галовића пољу чувеном Дражином аеродрому мештани Прањана и посетиоци имали су прилику да по први пут из ваздуха виде пространства Равне Горе,  Сувоборских висова, планине Маљен али и своје варошице. Полетањем авиона скинута је прашина са једне од најсветлијих страница српске историје, сматрају поносни потомци својих предака, са чијих ораница је 1944. године спашено више од 500 савезничких пилота.

За  нас је ово један велики дан, јер смо коначно доживели да се  возимо авионима, ми који нисмо имали прилику, наша деца и унуци су ту и заиста нико нема страх, сви се радују. Мештани овог краја, ризикујући живот спасавали су туђе животе, делећи са тадашњим раним савезницима последње залогаје оскудне хране, у тешким ратним временима. Одавде су их испратили здраве и праве својим кућама и многи и данас одржавају везе са њиховим потомцима. Заузврат никада нису тражили ништа, сем пријатељства, у ствари то је душа народа овог краја, причају мештани.

Дража са америчким пилотима

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић имао је прилику да са мештанима и пилотима на Галовића пољу у Прањанима види из ваздуха прелепе пределе овог дела западне Србије. Организатори поручују да им је циљ развој овог краја, како у спортском, тако и у едукативном смислу на аеродрому Галовић где се налази меморијални комплекс мисије Халијард.

Видети цео прелепи предео Сувобора из ваздуха је нешто посебно и покушао сам да створим слику како су наши преци херојски спашавали савезничке пилоте 1944. године. Прањани постају туристичка дестинација општине Горњи Милановац. Имао сам прилику да се дружим са пилотима који су слетели на Галовића аеродром у Прањанима. Посебну част ми је указао мој пријатељ Зоран Илић који ми је показао све чари летења, закључио је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПАРТИЗАНИ: Од злочинаца до филмских звијезда!

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ: Јаме у Словенији чувају црногорске четнике, Црна Гора не чује њихове вапаје!

“ПРВА ТВ”, РЕЗОЛУЦИЈА И ПРАВОСЛАВНО ПОМИРЕЊЕ: Нема мира без рехабилитације црногорских четника, Јаков за сада ћути о томе!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

patru

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

milojko

СРПСКИ ПОЛИТИЧКИ АНТИФЕНОМЕН: Гласаш за власт, која потом све ради против Срба!