Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре. Овај догађај ће се одржати под Острогом, у Подгорици и Херцег-Новом у петак, суботу и недјељу, од 30.09 – 02.10.2022. године. Дуго жељено окупљање организација са хуманитарном, родољубивом, просветитељском и културном мисијом сабраће представнице свих Колā из Србије, Републике Српске, Црне Горе и Куманова у Македонији и друге угледне госте.

Сврха Сабора је организационо окупљање Колā српских сестара, оснаживање њихових редова укључивањем нових Кола из окружења и расијања како би на тај начин ове организације прошириле поље свога дјеловања.

Програм Сабора предвиђа првог дана окупљање свих Кола под Острог и поклоњење св. Василију Острошком.

Другог дана накох Архијерејске литургије у Саборном храму у Подгорици ће се одржати саборна скупштина у крипти храма. Скупштина подразумијева свечани и радни дио Сабора. На свечаном дијелу након благослова ће се бирати нова предсједавајућа Сабора, а у радном дијелу ће се разматрати како да сва Кола учлањена у Сабор дају дјелотворан заједнички, саборни одговор на природне непогоде или катастрофе, на друге позиве за помоћ, тј. како да њихово пружање помоћи превазиђе ограничења која им намећу државне границе или просторна удаљеност.

Трећи дан Сабора се одржава у Херцег Новом, који почиње литургијом у манастиру Савина. Организује се обилазак културно-историјских знаменитости у Херцег Новом, Његошеве школе, Куће Ива Андрића и Градског музеја Мирко Комненовић, након тога слиједи свечана академија у конгресној сали института Др. Симо Милошевић, а саборно окупљање се завршава свечаним ручком.

Коло српских сестара је основано у Београду 1903. године, а потом су се оснивали одбори по цијелој Србији и региону. Њихово дјеловање и рад је обустављен почетком Другог свјетског рата и наставља се опет почетком 90-их година у Црној Гори, Србији и осталим дјеловима региона.

Драгица Спаић
Предсједница Заједнице Кола српских сестара Црне Горе

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ И УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА: Осуђујемо покушај смјене Јанка Јелића, није култура све што се назива културом!

“ХУМАНИ” ЗАПАД: Караџић и Младић без одговарајуће љекарске његе, стање погоршано због лобирања за резолуцију у Сребреници!

СРБИ СВУДА: Четнички филм “Хероји Халијарда” након Вашингтона биће приказан и у Москви!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!