Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Писмо ђенерала Драже Св.Николају Жичком: Са нама су сви честити синови српскога народа!

Повукавши се са Требаве на Вучјак на леву обалу реке Босне, ђен.Дража је од 12-марта до 13.априла 1945.године ту остао. Ђенерал Дража је становао под шатором пролеће је било влажно, а боловао је од ишијаса.
Ту је написао писмо Епископу Жичком др Николају Велимировицћу које је гласило:
Ваше Преосвештенство,
Са великом радошћу примио сам Ваше поруке и Ваше мудре савете који одговарају потпуно и нашем гледању на данашњу ситуацију. Са радошћу могу да Вас обавестим, да ја непоколебљиво стојим на становишту и видим потребу да данас цео српски народ мора бити уједињен у борби за потпуну слободу нашег народа. Могу да Вас обавестим да је то јединство на терену већ давно остварено и данас сав српски народ је уједињен под заставом на којој је написано “Са вером у Бога, за Краља и нашу прадедовску веру, која нас је кроз нашу тешку али славну историју, водила и извела на прави пут”.
Могу Вам јавити да наш народ подноси данас тешка страдања и искушења, али га то челичи за нове задатке пред којима се налази. Ми смо испуњени вером и надом да су искушења, која је Господ Бог доделио као казну нашем народу, при крају, и да свицће зора која ће озарити и испунити радошћу васколики наш народ.
Са нама су сви честити синови нашег народа и ми данас, водећи ову тешку и часну борбу, само вршимо оно што наш народ жели и тражи од нас. Дубоко смо уверени да ћемо уз помоћ Господа Бога и наше свете Цркве, и са Вашим благословом и моралном помоц́и, ускоро видети остварене наше идеале. Ваш дарак у марамицама много ме је обрадовао и ја Вам од срца благодарим на овој Вашој лепој пажњи.
Коста ме је обавестио о свима разговорима са Вама, а његов познаник ми рече, да ће Вам бити пружена могућност да одете у иностранство. Ја мислим да би то било од велике користи за нашу националну ствар, јер бисте Ви, Вашим именом и ауторитетом, који је на нашу срећу велики могли утицати на оне кругове, који још нису променули своје гледање на наш проблем.
По моме мишљењу, корисно би било да одете у Швајцарску и даље у Америку, јер бисте одатле без сметње могли да успоставите везе на свима странама. Мислим да за сада, још није моменат да идете у Енглеску, јер се бојим да би Вам рад тамо био спутаван, пошто њихова политика још није скренула са досадашње линије, иако се очекује да ћу ускоро до тога доћи.
Подвлачим да сам дубоко уверен да ц́е Ваш рад у иностранству бити од велике користи и да ће утицати на оне кругове који још нису своје гледиште променили.
Моји борци и ја смо Вам дубоко захвални на благослову и поздравима и молимо Вас, да се молите Господу Богу за успех наше борбе, као и за Ваш благослов у нашем даљем раду. Шаљем Вам синовске поздраве мојих бораца и лично моје, љубећи Вам десницу.
18.марта 1945.г. Босна
Ваш одани Драг.М.Михаиловић.с,р.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРЕПИСКА, “СРПСКА24” – ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: За комунисте има времена, за Равну Гору заузета!

СРПСКА: Први пут обиљежена годишњица оснивања Фочанске бригаде ЈВуО, јунаци који су бранили Србе!

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

pio

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!

babunski

СТАРИ ЧЕТНИЦИ: Војвода Петко Илић из Старог Нагоричина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!