Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПЕРИЦА ЂАКОВИЋ: Од извора два путића!

Пише: Перица Ђаковић

Посљедња дешавања у Покрету Европа сад подсјећају ме на ону познату пјесму Лепе Лукић „Од извора два путића воде на две стране, не знам којим пре бих ….“! Како другачије протумачити да су у једном дану у размаку од само 60 минута одржана два састанка ПЕС-а. Једним получасовним, посланичким клубом Покрета, је предсједавао предсједник партије Милојко Спајић, а другом састанку Извршног одбора ПЕС-а Подгорице присуствовао је потпредсједник Покрета Јаков Милатовић, предсједник Црне Горе!

Спајић је прије почетка састанка новинарима рекао да ће владе бити, није појаснио са ким, али је послије састанка у свом већ познатом маниру био јако штур према медијима. Изнио је констатацију да је задовољан током састанка са парламентарцима, али је на питање да ли ће бити разговора са УРА-ом и ЗБЦГ, само се преко рамена у ходу насмјешио новинарима и продужио остављајући јавност у неизвјесности. Спајић је желио новинарима да остави утисак да посао око састављања владе по оној мантри Славка Штимца у Кустуричином култном филму “Сјећаш ли се Доллy Бел”: „Сваког дана у сваком погледу све више напредујем“.

На другом састанку подогричког ПЕС-а, интересантно је да је било више присутних од броја који сачињава Извршни одбор, али више од тога је чињеница да је састанку присуствовала искључена посланица Јевросима Пејовић, која се јавно није сложила са Спајићем. Оно што је посебно интересантно јесте чињеница коју је изнијела предсједавајућа скупом, да ће Пејовић бити дио те партије све док се она буде осјећала као њен дио. Ово се може протумачити да дио ПЕС-а не прихвата одуку дијела Предсједништва и Спајића, а што мирише на унутрашње урушавање Покрета, па чак и не само напукле односе Милатовића и Спајића. Милатовић је након састанка медијима рекао да је задовољан и да је састанак био јако добар, али да на њему није било приче о састављању владе.

Дакле, без обзира на изјаве челних људи, ово дешавање у ПЕС-у заиста иде уз стари хит Лепе Лукић „Од извора два путића…“, али остаје ипак нејасно ко по оној мантри „Сваког дана у сваком погледу напредује“.

Ако је судити по званичним дешавањима Спајић је све даље од броја 41, јер се напокон огласио и коалициони партнер Европе сад Новска листа преко свог посланика Јована Суботића да ни они, као и Демократе, не прихватају владу коју ће подржати коалициони партнери ДПС-а и Мила Ђукановића. Спајићу након тога остају “два путића” за састав владе. Један пут је да у владу укључи ЗБЦГ и УРУ (што би довело да за њу гласа 49 посланика), а други пут да у владу укључи посланике ДПС-а и њихове коалиционе партнере (21 посланик + 10 посланика мањина и минимум 10 посланика ПЕС-а) и онда добије баш оно што амбасаде од њега траже.

За који ће се пут Мицкеy одлучити, ком ће се царству привољети, брзо ће се сазнати, јер није преостало пуно времена које му је предсједник ЦГ дао (90 дана). Мислим да се Спајић уз претходна наведена размишљања можда и о концентрационој влади, али се све чешће запита: “Како ово вријеме брзо лети“!

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!

НАШЕ ПРИЧЕ: Коевитезање пљеваљско!

НАШЕ ВРИЈЕМЕ, РАДМИЛА ГРУЈИЋ: Нова нормалност – живот без покајања!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!