Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ПОРУЧИО ИЗ ПОДГОРИЦЕ: СРПСКО ЈЕДИНСТВО ЗА СПАС СРБА НА КОСМЕТУ!

Његова светост патријарх српски Порфирије позвао је вечерас из Храма Христовог васкрсења у Подгорици на молитву за српски народ и његово јединство, за спас Срба на Косову и Метохији, али и народа у Светој земљи, као и за очување идентитета предака, али и потомака.
Патријарх Порфирије нагласио је да су Срби на Косову и Метохији стално на крсту, непрестано распети, али својим распећем свједоче вјерски и народни идентитет.
Молимо се да Бог уразуми све оне од којих они страдају – да им подари разум, отопли срце, да не отимају и спречавају њихову потребу за храном, лековима и свим потрепштинама, за животом. Молимо се да Бог спаси Косово и Метохију, да донесе мир у Јерусалим и Свету земљу јер тамо страдају сви и страдају много. Господе спаси све народе и заустави све ратове, истакао је патријарх Порфирије у бесједи.
Патријарх српски рекао је да је у овом светом храму његово срце испуњено радошћу јер се заједно узносе молитве за мир у свијету, за добро међу свим људима, међусобно разумијевање.
а се молимо у овом храму за наш српски православни народ, за његово јединство, за јединство у Христу, правди и љубави, али да се молимо и за све друге народе, пре свега за оне са којима живимо заједно и са којима делимо милу нам земљу и државу Црну Гору, истакао је патријарх Порфирије.
Његова светост истакао је понос због припадности страдалном, али васкрслом српском народу.
У Подгорици, у Немањином граду у којем се родио отац Светог Саве, знамо која је наша вера и који су наши преци, којим језиком говоримо и којем народу припадамо. Дубински осећамо да је једино исправно да идемо путем Светог Симеона и Светог Саве, јер живимо разарања објективних идентитета и наметање идентитета у сврху манипулација и доминација. Сачувајмо идентитете наших предаха, али и потомака. Ви сте литијама одбранили основна права Српске православне цркве у Црној Гори, затим и оно што јесте. Знате да сте утемељени у светосавској чистој вери, која нам даје врлину и просвећеност. Поносимо се што говоримо најчистијим српским језиком Његошевим и овде, и где год да смо, истакао је патријарх Порфирије.
Патријарх српски је нагласио да се само на свом, српском језику може изразити оно најбоље у српском народу, поштујући сваки други језик и друге народе.
-Поносни смо што говоримо српским језиком Марка Миљанова. Морамо знати да само онда када смо свесни себе, када поштујемо себе, само тада можемо препознати и поштовати и друге појединце и народе, што смо по заповести Христовој дужни и обавезни, поручио је патријарх Порфирије.
Патријарх српски рекао је да се човјек бори и за себе, онда када се бори за добро ближњих, чак и када су против њега, када се бори за право других.
Када знамо ко смо, шта смо и примамо друге онакве какве јесу, онда поштујемо и љубимо ближњег свога као самог себе. Када волимо свој народ, можемо волети сваког другог оца, другу мајку, други народ, тако волимо Бога и слушамо његове заповести, истакао је патријарх Порфирије.
Патријарх српски захвалио је митрополиту Крфа Нектарију за посјету Црној Гори и за све оно што је добро између Срба и Грка.
Присуство Светог Спиридона, његове деснице, значајно је за нас данас овде, као тело у којем је Црква у Христу и сви су позвани да буду једно, рекао је патријарх Порфирије.
Патријарх српски подсјетио је да је на овом мјесту светом био сусрет и радост заједничка прије двије године, септембра 2021, када је у трон насветијих митрополита цетињских устоличен митрополит Јоаникије. Његова светост помолио се и да Бог подари царство небеско блаженопочившем митрополиту Амфилохију.
Патријарх Порфирије ће сутра од 9.00 часова служити литургију у Храму Христовог васкрсења у Подгорици, затим ће освештати темеље Православне гимназије и Храма Светог Саве, а увече ће бити на духовној академији поводом 10 година од освештања Храма Христовог васкрсења у Подгорици. 
Данас је на хиљаде вјерника из свих крајева Црне Горе, Србије и Републике Српске дочекало је вечерас у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици Његову светост партријарха српског Порфирија и десницу Светог Спиридона Тримитундског Чудотворца.
Добродошлицу Његовој светости пожелио је Његово високопреосвештенство митрополит Јоаникије, који је истакао да патријарх Порфирије као Свети Сава доноси народу милост и шири мир Божији. Митрополит Јоаникије је рекао да је прије десет година патријарх Порфирије, тада као митрополит загребачко-љубљански, учествовао у освештању Храма Хирстовог Васкресења.
-На овом светом храму је тада постављен печат православног јединства. Јединства светих Божијих цркава у заједничком богослужењу и подршци. Нажалост, у задње вријеме то јединство трпи значајна искушења, али надамо се да ће она бити превазиђена, рекао је митрополит Јоаникије у обраћању.
Митрополит Јоаникије истакао је да је патријарх Порфирије донио мир и правду Црној Гори када је са Владом потписао Темељни уговор, што је било признање за оставарење права и слободе, али највише заштите светиња и манастира СПЦ у Црној Гори.
Митрополит црногорско-приморске је посебно поздравио митрополита Крфа Нектарија, који је донио десницу Светог Спиридона, пуну благослова за све који је цјеливају.
-Радује се Црна Гора, света земља светаца, рекао је митрополит Јоаникије.
Митрополит Јоаникије је истакао да је Храм Васкрсења Христовог извор радости и духовне хране.
Најзначајнији подухват овог храма је изградња Православне гимназије и новог Храма Светога Саве у Подгорици, чије ћете темеље сутра освештати и благословити почетак рада нове Гимназије, рекао је митрополит Јоаникије.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

ОТАЦ ПРЕДРАГ ШЋEПАНОВИЋ У КАMНИЧКОЈ БИСТРИЦИ: Ово је за нас свето мјесто!

НА ДАНАШЊИ ДАН 1845. ГОДИНЕ: Почела градња капеле на Ловћену!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!