Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПА КАЖУ ДА ЈЕ СУДСТВО НЕЗАВИСНО: Мило на дочек Нове године владиним авионом, за тужиоца ништа спорно!

Специјално државно тужилаштво (СДТ) утврдило је да доскорашњи предсједник државе Мило Ђукановић није починио кривично дјело, односно да није злоупотријебио владин авион за приватан лет до Бергама уочи Нове 2023. године. То се може закључити на основу одговора који је упућен Мрежи за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА.

Оцјеном садржине списа предмета Ктр-С. бр. 2/23, који је формиран поводом Вашег поднеска – информације коју сте у својству извршног директора Мреже за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА поднијели овом тужилаштву путем електронске поште дана 09.01.2023. године, утврђено је да нема основа за предузимање кривичног гоњења против било ког лица, због било којег кривичног дјела за које се гони по службеној дужности, пише у одговору специјалног тужиоца Мирослава Турковића од 17. октобра, који је прослијеђен сада бившем директору НВУ ЛУПА Владимиру Оташевићу.

У пријави која је прије 10 мјесеци послата СДТ писало је да је авион Леарјет 45 Владе Црне Горе, регистарских ознака 4О-МНЕ, слетио 30. децембра око 22:14 часова на писту у Голубовцима након сат и 14 минута лета од аеродрома у италијанском Бергаму до Подгорице. Уочи тог лета јавност није обавијештена да црногорски државници имају било какве дипломатске обавезе у Италији, због којих морају да користе владин авион.

Мрежа за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА утврдила је ко је и на који начин користио владин авион до Италије. Увидом у регистар летова може се закључити да је авион Владе Црне Горе, регистарских ознака 4О-МНЕ, у 9:58 ујутру 30. децембра 2022. године полетио из Подгорице ка Истанбулу. У том авиону се налазио предсједник државе Мило Ђукановић и његова пратња.

Није, међутим, познато кад је тачно слетио у главни град Турске, али око 1:14 часова радар је уочио црногорски авион близу Истанбула. Црногорска делегација, предвођена предсједником Ђукановићем у Турској се задржала до 7:58 часова 30. децембра када је авион Владе Црне Горе полетио са аеродрома и умјесто ка Подгорици, упутио се ка сјеверу Италије.

Евидентирано је потом да је авио у 8:26 часова слетио на ареодром у Бергаму, те да се након неких 30-ак минута упутио ка главном граду Црне Горе.

ЛУПА је контактирала Генерални секретаријат Владе, како би провјерили у које сврхе је и ко користио авион.

Налог за лет био је баш том рутом. Да ли се Ђукановић вратио из Бергама, заиста не знам. Важно је да је авион путовао рутом која је уписана у налогу и то је званично био захтјев кабинета предсједника Црне Горе, рекао је раније генерални секретар Владе Борис Марић.

На питање зашто је авион летио од Истанбула до Бергама, који се налази недалеко од границе са Швајцарском, умјесто директно из Истанбула ка Подгорици и зашто је лет трајао најмање два сата дуже, Марић је истакао: “Образложење је било да предсједник има дипломатски сусрет, али свакако детаље можемо да провјеримо након празника”.

Поставља се питање какав је то тајни дипломатски сусрет у вечерњим часовима?

-Незваничне информације, које за сада нисмо у могућности да потврдимо, говоре да се предсједник државе Мило Ђукановић 30. децембра 2022. године није вратио у Подгорицу владиним авионом, већ да се са путничким моторним возилом са аеродрома у Бергаму упутио приватно у правцу Швајцарске, гдје је провео новогодишње празнике.

Наводно, Ђукановић је претходне дане боравио у швајцарском граду Ст. Моритз, у хотелу Бадрутт’С Палаце.

Због горе наведеног Мрежа за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА изражава озбиљне сумње да је предсједник државе злоупотријебио авион Владе Црне Горе у приватне сврхе, летом из Истанбула до аеродрома у Бергаму”, писало је између осталог у информацији достављеној тужилаштву 9. јануара ове године.

Средином јануара 2023. године дневни лист “Вијести” објавио је да је Мило Ђукановић са супругом Лидијом и два службеника Управе полиције, који га обезбјеђују, од 30. децембра до 7. јануара боравио у луксузном хотелу Гранд Хотел дес Баинс Кемпински у швајцарском монденском одмаралишту Ст. Моритз.

Из Министарства унутрашњих послова (МУП) су саопштили раније да су трошкови по основу службеног путовања њихових службеника износили преко 11 хиљада еура. Трошкове обезбјеђења штићених личности сноси држава.

Од укупног износа, износ од 8.931,42 еура се односи на хотелски смјештај, а трошкови за дневнице су износили 2,209,20 еура, писало је у одговорима МУП-а на питања “Вијести”.

Боравак у луксузном хотелу Гранд Хотел дес Баинс Кемпински на ноћ достиже цијену и 20.000 еура.

Ти подаци, по тврдњама СДТ, нису инкриминишући и нема основа за предузимање кривичног гоњења против било ког лица, због било којег кривичног дјела за које се гони по службеној дужности.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

РАСКРИНКАВАЊЕ “ЦДМ”-А И МОНТЕНЕГРИНА: За Милове колумнисте Срби “крвожедни”, а све плаћа Минстарство за медије!

СТАРИ БРОД: Обиљежене 82 године од злочина усташа Јуре Францетића над Србима!

ПУНИ СЕ ЧАША ЖУЧИ, ТИК-ТАК: ДНП суспендовао подршку Милојку до краја јуна, траже усвајање резолуције о Јасеновцу, двојно држављанство, да српски буде службени језик, враћање тробојке…!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

milojko

СРПСКИ ПОЛИТИЧКИ АНТИФЕНОМЕН: Гласаш за власт, која потом све ради против Срба!

pupovac

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!