Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ovo je stranica posvećena ratnim zločiima nad Srbima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata u tajnoj operaciji Vermarhta – Operacija Viking.

Zločini prema Srbima u Norveškoj – Operacija „Viking

Naime, nakon agresije u aprilu 1941. godine i okupacije Kraljevine Jugoslavije od strane Nemačke, Italije i njihovih satelita: Bugarska, Mađarska, Albanija… usledilo je sprovođenje genocida nad Srbima. Svaki okupator kao nagradu je dobio svoj udeo jugoslavenske teritoriji: Mađari su okupirali Bačku i Baranju, Bugari su dobili veći deo Vardarske Makedonije, Pirotski i Vranjanski okrug, Albanci su dobili Ohridski okrug, najveći deo Kosova i Metohije i jugoistočne delove Crne Gore.

Najveći deo okupirane Jugoslavije ušao u sastav klero-fašističke Nezavisne Države Hrvatske: Hercegovina, Zagorje, Slavonija, Srem, Banija, Kordun, Lika, Bosna, Dubrovnik i deo Dalmacije. Na čelu NDH nalazio se ustaški dvojac: poglavnik Ante Pavelić i kardinal Alojzije Stepinac. Oni su se vodili idejom koju je hrvatski ministar Mile Budak izrekao u Gospiću 2. maja: „Jednu trećinu će ubiti, drugu trećinu će pokatoličiti, a treću će prognati“.

Srbija je bila svedena na granice iz 1878. godine, ali joj je pridodat Banat sa posebnim statusom, gde su glavnu reč vodili tkz. Dunavski Nemci (Folksdojčeri). General Milan Nedić je bio postavljen da upravlja okupiranom Srbijom i formira Vladu. Imao je stalno GESTAPO u svom prisustvu i nijedna odluka nije mogla da se donese bez odobrenja Nemaca.

Nemačka vojska po Hitlerovom naređenju je godinu dana pre napada na Jugoslaviju okupirala Kraljevinu Norvešku, gde je postavila svoj režim sa Vidkunom Kvislingom na čelu. Strahujući od mogućeg napada Sovjetskog Saveza u proleće 1942. godine Vrhovna komanda Vermarhta donosi odluku da napravi u severnim delovima Norveške poseban sistem odbrane. Tako je osmišljena tajna operacija koja je nosila šifrovano ime „Viking“.

Da Vas podsetimo:  Jednog čoveka će Trstenik zauvek pamtiti: Španski kralj ga je spojio sa majkom, slave ga kao Svetog Savu

Radi se o tome da su Nemci znali da za svoj odbrambeni sistem od Crvene armije moraju imati dobre saobraćajne veze, kako bi mogli da lako prebace veliku količinu oružja, municije, hrane i ljudstva. U tim severnim delovima je to bilo veoma teško jer gotovo da nisu postojali ni pruge ni putevi.

Sa prostora okupirane Jugoslavije je tokom Drugog svetskog rata odvedeno oko 4.000 Srba, najviše iz Sarajeva, Niša, Kikinde, Beograda, Karlovca, Gornjeg Milanovca, Osijeka, Novske, Bijeljine; Rogatice… Prvi transport logoraša krenuo je juna 1942. godine i iskrcao se u luku Narvik, a bilo je ukupno četiri transporta.

Odvođeni su fizički snažni muškarci koji su morali tamo u pokrajini Norland da rade teške poslove na opasnim terenima. Smrtnost je bila velika, tačnije preko 75% i mali broj njih se vratio u otadžbinu svega 900.

Tamo na severu Evrope Nemci su formirali najmanje 30 koncetraciona logora, gde su pored Srba dovođeni i Rusi, Poljaci, Česi, Slovaci… odnosno narodi iz okupiranih zemalja. U 24 logora su bili utamničeni Srbi iz Jugoslavije. Najpoznatiji logori su bili: Karašjok, Bejsfjord, Botn, Jan Osen, Bergen itd.

Stražu u tim logorima su činili većim delom pripadnici jedinica Hirdi odnosno Norvežani lojalni Vidkunu Kvislingu, a manjim delom članovi SS jedinica. I jedni i drugi su bili veoma oštri i surovi prema srbskim zarobljenicima. Takođe među stražarima je bilo Hrvata i muslimana koji nisu zaostajali u batinanju i ponižavaju logoraša.

U tim teškim vremenima norveški rodoljubi su pokazali solidarnost i simpatije prema Srbima koje se pretvorilo u prijateljstvo u decenijama nakon Drugog svetskog rata.

Nekolicina preživelih Srba, koji su se vratili sa severa Evrope svojoj kući napisali su svoje potresne ispovesti (Slavko Vukić, Ljubo Mlađenović…) koje su ostale pokolenjima kao trajno svedočenje o užasima u koje su bili namerno i nasilno gurnuti za interese Trećeg Rajha.

Da Vas podsetimo:  BRČKO, GRADAČAC: TRIDESET GODINA OD HRVATSKOG ZLOČINA NAD SRPSKIM CIVILIMA – MEĐU ŽRTVAMA I TROJE DECE!

Pored toga, Norvežani su u gradiću Narvik napravili Ratni memorijalni muzej, sa ciljem da mladim naraštajima pokažu šta znači rat i šta nikada ne sme da se ponovi. Takođe u Gornjem Milanovcu je napravljena Norveška kuća, kao simbol prijateljstva dva naroda.

Danas, nažalost mali broj ljudi u Republici Srbiji ali i Srba uopšte, pogotovo mladih zna za ovu monstruoznu „Operaciju Viking“ i zato je napravljena ova stranica kako bi to promenila.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПАРТИЗАНИ: Од злочинаца до филмских звијезда!

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ: Јаме у Словенији чувају црногорске четнике, Црна Гора не чује њихове вапаје!

“ПРВА ТВ”, РЕЗОЛУЦИЈА И ПРАВОСЛАВНО ПОМИРЕЊЕ: Нема мира без рехабилитације црногорских четника, Јаков за сада ћути о томе!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

milojko

СРПСКИ ПОЛИТИЧКИ АНТИФЕНОМЕН: Гласаш за власт, која потом све ради против Срба!

pupovac

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!