Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ОСВЈЕШЋИВАЊЕ СРБА: У Рачи Дом ћирилице!

Варош крај Дрине, која има Парк ћирилице, „Ћириличну баштину”, општинску декларацију о примени националног писма, „Ћириличну бициклијаду”, иде корак даље. Почели су овде, у оближњој Рачи покрај средњовековног манастира, радови на изградњи Дома ћирилице у коме ће бити и први наш музеј ћирилице. Здање бивше школе у Рачи већ реконструишу за ту намену, пројекат суфинансира држава.

Та реконструкција кренула је средином овог месеца. Објекту бивше школе грађевинским радовима потпуно мењају лик: од подова преко фасаде до замене крова и столарије, електро и хидротехничких инсталација, грејања, уградњу опрема за дојаву пожара и заштиту од њега… Рок за завршетак планираних послова је 13. децембар ове године.

Чекају да лава покуља из земље

Држава је за тај значајан подухват, који доприноси чувању и промоцији ћирилице, издвојила 17 милиона динара. Та средства улаже преко Министарства културе, кроз програм „Градови у фокусу” где је општини Бајина Башта определила поменути износ за пројекат „Дом ћирилице”.

– Изградња музеја ћирилице у Рачи је прва фаза у оквиру планираног комплекса Дома ћирилице. Визија пројекта је да на основу историје неговања и очувања српског писма у Рачи кроз труд калуђера преписивача, чувања Мирослављевог јеванђеља у манастиру Рача, као и већ предузетих бројних активности у Бајиној Башти на заштити ћирилице, овај Дом буде нова културна институција у корист очувања нашег писма и представљања његове вредности, али и развоја културе и туризма у овом делу Србије – каже о подухвату Синиша Спасојевић, оснивач „Ћириличне баштине” и иницијатор активности на заштити ћирилице у Бајиној Башти.

Део средстава за реконструкцију и претварање старе рачанске школе у музеј ћирилице, као и за потребну пројектну документацију обезбедила је општина Бајина Башта. Радове изводи овдашње предузеће „Хидромакс ББ”, укупна уговорена цена послова у овој фази је око 17,5 милиона динара.

Стари људи су често изложени дискриминацији

Бајинобаштани планирају да у наредном периоду ангажују стручњаке из наших националних институција како би почели да раде на припреми поставке музеја ћирилице. Циљ је да овај простор, уз представљање прошлости националног писма, буде осмишљен да коришћењем савремених метода и дигиталних технологија млађим генерацијама представи потребу сталног коришћења ћирилице, њену лепоту и значај. А кад зграда буде завршена да крене унутрашње опремање, као и партерно уређење изузетно лепог простора поред речице Раче.

– Подршка Министарства културе доказ је да се препознају све активности које последњих година спроводимо у Бајиној Башти на очувању ћирилице. Надамо се да ће држава и у наредним фазама изградње Дома ћирилице подржавати овај пројекат од националног значаја – истиче председница бајинобаштанске општине Весна Ђурић.

Претварањем објекта старе школе у музеј ћирилице употпуниће се културна и туристичка понуда дестинације Тара – Дрина – Бајина Башта, најављују у овдашњој туристичкој организацији и додају: Избећи ће се изражена сезоналност у посети, омогућити кретање нових мултимедијалних садржаја прилагођених савременим трендовима, као и културних рута које повезују више атракција промовишући културно наслеђе. Кроз различите садржаје планиране у Дому ћирилице у Рачи, попут сликарских и вајарских колонија, школа калиграфије, представа, музичких и других програма, значајно ће се обогатити културни живот бајинобаштанског краја.

У овој локалној самоуправи напомињу да је Дом ћирилице круна активности које се спроводе у Бајиној Башти на очувању нашег писма, уједно и жеља да то здање буде нови импулс који ће допринети трајном јачању културе и овдашњем дугорочном развоју.

извор: политика

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“ПОЛИТИКА”: Курти нуди Ватикану српске храмове!

У ДАНИЛОВРАДУ, 20. ЈУНА: Гусларско вече поводом 72 године ГД “Његош”!

ЧИЈИ ЈЕ ТУЖИЛАЦ ВЛАДИМИР НОВОВИЋ: Црне Горе или Америке?

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!