Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Одвратна Аустралија: И три дана пред почетак АО, Новак стријепи од депортације!

Сага око Новака Ђоковића увелико траје и још није позната његова судбина у Аустралији. Очекује се да одлука о његовој визи буде донета сваког часа, али не постоје тачна сазнања када ће се то догодити. Све је у рукама Алекса Хока, министра за имиграције у Федералној влади Аустралије, који има дискреционо право да укине визу Новаку и нареди депортацију, уколико закључи да је то од јавног интереса. Медији спекулишу да ће се то десити у току дана (петак), али је времена све мање.

Ђоковићу је поништена виза по доласку у Аустралију, провео је шест дана у имиграционом притвору, да би Федерални суд у Мелбурну прихватио његову жалбу и поништио ту одлуку. Влада нагиње ка томе да укине визу и депортује Ђоковића

Борба са аустралијским властима ипак није готова јер, као што се данима пише, све је у рукама министра Хока, који још није преломио.

Новинари који су протеклих дана помно пратили дешавања око статуса првог тенисера света у Аустралији, Пол Сакал и Ентони Галовеј из магазина Ејџ, навели су, позивајући се на један извор из Либералне странке који је желео да остане анониман, да Влада снажно нагиње ка укидању визе спрском играчу.

Адвокатски тим Ђоковића одмах ће уложити жалбу, уколико буде донета одлука о депортацији, преносе такође новинари Ејџа.

Новакови правници ће одмах уложити жалбу и поново ићи на суд, како би суђење почело у суботу, а све се решило у недељу, дан уочи старта Аустралијан опена.

Сада се, пак дошло до новог проблема јер је све мање времена, радни дан у Мелбурну је скоро прошао и, како јавља српски новинар Саша Јанковић, назире се опција да власти одустану од свега.

Министар финансија Сајмон Бирмингем је за Канал 9 поновио да је одлука у рукама његовог колеге, али да је политика владе “кристално јасна” а то је да “правила важе за све”.

Истовремено Комитет за Мелбурн, који окупља бизнисмене и уметнике, саопштава да је репутација града као домаћина великих манифестација, нарушена спором око Ђоковића. Постоји неколико различитих теорија због чега се оволико одуговлачи са одлуком, а стручњак за имиграције Абул Ризви сматра да ни аустралијске власти нису сигурне у то да ће изаћи као победници.

-Одуговлачење нам говори две ствари – прва је да је очигледно у питању веома компликован случај. Мислим да је Влада посебно забринута да, коју год правну одлуку донесе, Ђоковић ће уложити жалбу. Онда ће се поново ићи на суд и веома је могуће да ће Влада поново изгубити, рекао је Ризви.

Новинари који се баве овим случајем, а такви су готово сви који су тренутно у Мелбурну, да можда постоји и други разлог одуговлачења. Преносе да постоји опиција да Новаку ставе до знања да мора да напусти земљу и да би то повукло забрану уласка на три године, али да му дају шансу да самоиницијативно напусти Аустралију како би избегао казну.

Међутим, шансе за то су мале јер је светски “број 1” већ једном оспорио одлуку о укидању визе и спреман је да се на суду поново бори за останак.

Јанковић у јављању за Јутарњи програм РТС-а наводи да Влада покушава да “спусти лопту” и полако постаје свесна да ће бити лоше шта год да уради, као и да ствари по деветоструког шампиона турнира за сада иду добро.

Извор: РТС

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДА ЛИ СЛУЧАЈНО: Новак Ђоковић у Риму добио флашу у главу!

СЈАЈНИ СРБИН: Никола Јокић најбољи играч НБА лиге!

СРБИН БЕЗ КОНКУРЕНЦИЈЕ: Новак Ђоковић најбољи спортиста на планети!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

budva

БУДВА – ИЗБОРИ: Све исто, а све различито – бивши ДФ у двије колоне има већину!

igor

ИГОР ДАМЈАНОВИЋ: Чудо – Сребреница геноцид, Зидани Мост ни злочин!

nebojša

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Захтјеви ДНП-а у складу са политиком ДФ-а, Милојко наставља Милову спољну политику!

partizani

ПАРТИЗАНИ: Од злочинаца до филмских звијезда!

glasanje

ПУТЕВИ АНТИСРПСТВА: Промјеном правила усвојена Резолуција о Сребреници, Црна Гора гласала “за”!