Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Oво нема у уџбеницима: Дража министар, а Слободан Јовановић, предсједник Владе постали 11. јануара 1942. године!

Краљ Петар II Карађорђевић 11. јануара 1942. године,  за председника владе Краљевине Југославије именовао је професора Слободана Јовановића, а за министра војске, морнарице и ваздухопловства именован је ђенералштабни бригадни ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић.

Слика може да садржи: 1 особа
Службене новине Краљевине Југославије, ратно издање, број 4

Тадашња југословенска влада у Лондону била је третирана као савезничка, а њене војне снаге под командом Драгољуба-Драже Михаиловића као њихова легална војска. Нико није доводио у питање њен антифашистички карактер и борбу против Њемаца. Тадашња савезничка штампа писала је о о Дражи и његовим четницима као првом побуњеничком покрету против нацизма и величала њихове успјехе. Савезничке мисије су имале своје представнике како код Броза, тако и код Драже.

Наравно, комунисти су све то прећутали, а након рата Дражу убили, а Слободана Јовановића прогласили ратним злочинцима. У том погледу у Црној Гори се мало шта промијенило иако је од тога прошло скоро 80 година!

Након рата Слободан Јовановић није заборављао на свога министра војног. У емиграцији је браниоистину о птевом герилцу у поробљеној Европи.

– За живота он је био гоњен, клеветан, мучен, и најзад уморен. Његово је тело разнето на комаде, и он нема гроба. Али помени који му се чине широм целе наше емиграције показују да он и даље живи у души српског народа, и да ће ту живети увек, докле српско име буде трајало, јер он је дао своме народу све што смртни човек може дати, говорио је Слободан Јовановић о Дражи.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОВОДОМ 17. ЈУЛА, ДАНА КАДА СУ КОМУЊАРЕ СТРИЈЕЉАЛЕ ДРАЖУ МИХАИЛОВИЋА: Покренути научно доказивање четника као антифашиста и заговорника европских правих вриједности (монархије и демократије)!

РЕВИЗИОНИСТИ СТАРЕ РЕВИЗИЈЕ: Ни ове године 13.јула нико неће поменути Баја Станишића, Павла Ђуришића и Ђорђија Лашића!

ЈАСНО КАО ДАН: Никола Калабић није издао Дражу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

kapela-mauzolej

ПОВРАТАК КАПЕЛЕ ОШАМУТИО МОНТЕНЕГРИНЕ: Не дају маузолеј, па да хљеба неће јест, кажу да је умјетничко дјело какво свијет није гледао!

mandić

ЗБЦГ: Подржавамо парламентарну истрагу о државном удару, након ње Мило ће морати у затвор!

moskva2

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ: Забрана руских медија непријатељски акт, одговорићемо!

milo-karikatura-409x298

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

putovrazi

КАДА ПОЛИТИЧАРИ НЕЋЕ ЗАЈЕДНО, ХОЋЕ ПИСЦИ: УКЦГ и УКС представљају књигу Благоја Ж. Поповића ” Стрелице и путоврази”!