Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НОВИ ГРАД: Обиљежена 28. годишњица одбране западних граница Српске од хрватске агресије!

У Новом Граду обиљежено је 28 година од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије, једне од најважнијих битака Одбрамбено-отаџбинског рата. Служен је помен погинулим српским борцима и цивилима који су, бранећи своја огњишта и земљу, поразили надмоћнијег непријатеља.

У дводневној агресији Хрватске војске на западнокрајишке општине стадало је 56 цивила. Драгутину Вукојевићу из Равница код Новог Града убијени су супруга и синови – десетогодишњи Данијел и 16-годишњи Милош.

Потомци усташке банде од 41. године прешли ријеку Уну и пјешадијским наоружањем побили у ауту моју породицу – каже Драгутин Вукојевић из Новог Града.

Предсједница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац каже да је конкретно на тај дан убијено много недужних људи и велики број цивила.

Током одбране западнокрајишких општина погинуо је 51 припадник Војске и Полиције Републике Српске. За злочине Хрватске војске, ни до данас нико није одговарао.

– У другој половини септембра 1995. године ВРС нису суочили само са тзв. Армијом БиХ, ХВО-ом, већ и са регуларном Хравстком војском, са бригадама које су биле обучене од стране НАТО пакта, па и са самим НАТО пактом – истиче в.д. директора Републиког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Полицијске и војне снаге Српске, агресорима су нанијеле тежак пораз.

Захваљаујући посади која је остала на Кули и артиљерији новоградске бригаде, Прњаворској бригади, која је била десни сусјед, ови простори су одбрањени, али и наредних 14 дана Новоградска бригада је имала броубу са петом корпусом – додаје командант Првог батаљона Прве новоградске пјешадијске бригаде Момир Ковачевић.

Командант Прве прњаворске пјешадисјке бригаде Владо Живковић истиче да су тај дан и припадници Хрватске војске претрпили велике губитке.

Морам да кажем ту да су они претрпјели страховите губитке, можда једне од највећих које је Хрватска војска претрпила, захваљаујући добро организованој бригади, захваљујући храбрости бораца и захваљаујући народу, овом цивилнм становништву, које ниједног момента није размишљало да напусти ове територије – каже Живковић.

Нови Град - помен и полагање вијенаца - Фото: РТРС

Одбрана западнокрајишких општина била је једна од кључних битака Одбрамбено-отаџбинског рата.

Прво је био “Коридор”, а ово је била задња, ово је био крај рата, овдје није било поправног и да се нисмо одбранили и да нисмо поразили регуларну Хрватску војску, питање је какав би Дејтон био и да ли би ми данас били на овом мјесту – командант Оперативне групе 10 Војске Републике Српске Момир Зец.

Изасланик предсједника Републике, истакао је да ни 28 година послије рата не јењава страст и жеља наших противника да Српска једног дана нестане.

Морамо, како смо тад били јединстевни и сложни, морамо и даље наставити. Да немамо чврсту Републику Српску, да немамо чврсте институције, управи захваљаујући предсједнику, који сваки дан понавља да су наше институције гарант опстанка и Републике Српске и српског народа – изасланик предсједника Републике Српске Слободан Јавор.

У нападу Хрватске војске насеља и општине претрпјели су велика разарања. Тако је штета у Новом Граду износила 83,3 милиона, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона марака.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОВОДОМ 17. ЈУНА, ПОСЉЕДНИ ДАНИ МИТРОПОЛИТА ЈОАНИКИЈА ЛИПОВЦА: Комунисти га причешћивали крвљу убијених четника!

ЧЕТНИЧКЕ ЛЕГЕНДЕ: Наредник Гојко Даничић!

КАМНИЧКА БИСТРИЦА НАКОН 79 ГОДИНА: Када роса и орао говоре или Зли постао благословен пут!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!