Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НИК ОД ТУЗИ У ЕЛЕМЕНТУ: Нећу попис, хоћу све на албанском и нови Монстат!

Предсједник пописне комисије Општине Тузи Ник Ђељошај затражио је од Владе Црне Горе да одложи попис за 30 дана како би могао да буде одржан по закону и без дискриминације. Наводи да руководиоци у Управи за статистику (МОНСТАТ) не показују “елементарно знање” како би се процес Пописа становништва одвијао по стандардима и закону, те стога позива на њихову замјену стручњацима који, каже, “знају и немају шовинистичке побуде”.

Ђељошај наводи да је Управа за статистику општинској комисији Тузи доставила јавни позив и пријаву за пописиваче за Попис становништва, а уједно и одредила број пописивача и инструктора.

Желим указати да достављени материјал за јавни позив је достављен на црногорском, српском, босанском и хрватском језику. Материјал за јавни позив није достављен и на преосталом службеном језику, албанском језику! Даље, нијесу достављени, али нијесу ни објављени пописни кругови а који су веома важни јер према нашим информацијама Општина Зета је доставила а Управа за статистику прихватила пописне кругове који улазе у општину Тузи. Главни град Подгорица, није уопште доставило пописне кругове и граница насеља а Управа за статистику користи податке из 2011. године за Главни град, када су Тузи и Зета били дио Главног града, саопштио је Ђељошај.

На Ђељошајево инсистирање да се пописни кругови прихвате по закону, да једно насеље не може бити у двије катастарске општине, Управа за Статистику није реаговала и тиме је, каже, “онемогућила да се попис изврши у скалду са законом у општини Тузи”.

Општинска пописна комисија на чијем сам челу не може да на законит начин спроведе процедуре за попис, навео је он.

Опомиње да јавни позиви који се објављују у тој општини морају бити и на албанском језику.

У лого пописа назива на латиници и ћирилици мора да стоји назив и на албанском језику и коначно, морамо знати гдје и како су дефинисани статистички кругови како бисмо знали гдје се ради попис, истакао је Ђељошај.

Позива Владу Црне Горе да одложи попис становништва за 30 дана.

Нажалост, руководиоци у Управи за статистику не показују елементарно знање како би се овај процес одвијао по стандардима и закону, зато Влада мора хитно да реагује, да одложи за 30 дана Попис, замијени руководство Управе за статистику са стручњацима који знају и немају шовинистичке побуде. Замислите кад државни орган, изради лого пописа по изгледу на Његошеву капелу за коју се неко залаже да је негдје некад направи а које ме апсолутне не тиче, али попис је за све градјане Црне Горе, и онда шта очекивати од таквих глава, али сигурно и јасно да тамо гдје будем одлучивао, такве радње и замисли нећу дозволити, а са незналицама је некад и најлакше изаћи на крај, додао је Ђељошај.

Захтијева хитну реакцију Владе како би се попис, каже, “могао остварити по закону и без дискриминације”!

извор: цдм

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЗБЦГ: Катнић кривицу сваљује на Сашу и Петра!

ПЕНЗИОНЕРИ ПИСАЛИ БИВШЕМ ШЕФУ РЕЖИМА: Дон Мило Корлеоне нас је упропастио као ниједан окупатор!

“ПРЕСИНГ” НА ГРАДСКОЈ ТВ: Тоталитаризам, крвна освета и ДПС патриотизам!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

комуниуби

КОМУНИСТИ ЦРНИ ВРАНИ И ЊИХОВИ ЗЛОЧИНИ: Убили Љубицу Поповић у Лушцу код Берана, њен убица постао народни херој!

gradski trg (5)

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ ТРГА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Неће џамију у центру града!

катнић0

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

Tito

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

скадаркон

СРПСКИ СКАДАР, КОНФЕРЕНЦИЈА: БИХ немогућа држава, Бошњаци да се одрекну тобожњег геноцида у Сребреници, у Мостару ускоро Српска кућа!