Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Небом плови владин авион: Мило на рачун грађана обилази Сент Мориц, Амстердам, Париз!

Ђукановић се у Истанбулу 30. децембра састао са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, што је претходно и најављено, а сусрет забиљежен фотографијама и званичним саопштењем.

Истог дана, поподне, авион Владе Црне Горе је полетио из Истанбула, али није слетио у Подгорицу, већ је око 20.30 слетио у Бергамо, а након пола сата се упутио ка Подгорици гдје је слетио нешто послије 22 часа, показују подаци са апликације ФлигхтАwаре.

Из Владе Црне Горе је “Вијестима” незванично речено да Ђукановић јесте тражио да авион лети рутом Подгорица-Истанбул-Бергамо-Подгорица и да је у захтјеву наведено да је томе разлог дипломатски сусрет. Кабинет предсједника није обавијестио јавност о томе са којим дипломатом или страним званичником се то Ђукановић наводно срео у Бергаму или било гдје у Италији.

Више извора “Вијести” је рекло да је Ђукановић са сјевера Италије са супругом и обезбјеђењем отишао у Швајцарску да тамо проведе новогодишње празнике.

Порта А-плус је објавио да је Ђукановић био у Сент Морицу, познатом монденском зимовалишту и да се вратио изнајмљеним приватним авионом, али “Вијести” то нису могле да потврде.

Портал Пресс је први објавио информацију о необичном лету у Бергамо, а том порталу блиска НВО Лупа је објавила да је Специјалном државном тужилаштву послала обавјештење “које се може о сматрати кривичном пријавом” о “могућем кривичном дјелу” у вези са летом Ђукановића.

”Вијести” су питале Ђукановића у вези са путем у Бергамо и дипломатског сусрета који је тамо наводно имао, али из Кабинета није стигао никакав одговор. “Вијести” су питања у вези са боравком Ђукановићевог обезбјеђења послала и Управи полиције чији га тим обезбјеђује јер је као предсједник штићена личност.

Владиним прописом предвиђено је да предсједници државе, парламента и владе, који су и штићене личности, могу бесплатно користити авион за службена путовања, док остали високи државни званичници и органи, морају да плате све трошкове коришћења авиона из сопствених буџета, ако им се одобри употреба авиона.

Још 2018. је Ђукановић уочи новогодишњих празника владиним авионом летио у Амстердам, без икаквог званичног објашњења. Отпутовао је 29. децембра у Амстердам, државни авион се вратио у Подгорицу, да би до истог града државни авион летио и вратио се 8. јануара 2019. године. Никад није разјашњено да ли је Ђукановић “прошетао” до Амстердама на пар сати у размаку од десетак дана, или је остао у Амстердаму или одатле отпутовао даље па се државним авионом вратио у Подгорицу након завршетка одмора.

Ђукановић је и 2019. летио владиним авионом за Париз, на тајни “дипломатски сусрет” па продужио у Сједињене Америчке Државе и тада га је по повратку са одмора владин авион и вратио у Подгорицу из главног града Француске.

Предсједник је долазни лет у Париз пред Специјалним државним тужилаштвом и Агенцијом за спречавање корупције правдао службеним активностима за које је рекао да су тајне, али није образложио повратни лет из Париза. СДТ и АСК одбацили су пријаве МАНС-а и саопштили да нису утврдили постојање кривичних дјела, односно кршење закона од стране Ђукановића овом приликом.

Осим летова током празника, предсједник је током 2019. и 2020. имао читав низ путовања која јавности никада нису објашњена.

Ђукановић није имао јавних активности током девет дана у априлу 2019. године. Он је 6. априла у 8 х отпутовао “лир џетом 45” у Атину, авион се задржао колико треба да се путници искрцају и вратио се у Подгорицу. Авион је користио и 14. априла на релацији Подгорица-Истанбул-Подгорица, од 11 х до 16 х.

 

Из Ђукановићевог кабинета није раније “Вијестима” одговорено шта је радио у Атини и у Истанбулу на ове датуме, те да ли је одатле путовао на неку другу дестинацију и назад, и ако јесте коју и којим поводом. У медијима, на сајту и на налозима предсједника на друштвеним мрежама није објављено да се било гдје појављивао у јавности.

Предсједник је путовао у Атину државним авионом и 24. октобра 2020. године, када се “лир џет 45” на аеродрому задржао око пола сата и вратио се у Подгорицу. Није јасно да ли се Ђукановић одмах вратио у Подгорицу, или је остао у Атини, или наставио путовање на неку другу дестинацију.

Ђукановић је у Паризу изгледа тајно боравио и два дана у октобру 2020. године, или је одатле путовао негдје друго па се из Париза вратио у Подгорицу државним авионом. Коришћење авиона му је одобрено од 7 х 21. октобра до 21.30 х 22. октобра, а нема његових објављених службених активности било гдје.

На сличан начин је Ђукановић летио и у Љубљану у мају 2020, затим у Истанбул у јануару 2019. и јулу 2020, те Атину и Дижон у новембру и децембру 2020. године.

Ни за један од летова државним авионом кабинет предсједника није одговорио којим поводом је Ђукановић путовао на те дестинације и датуме, те да ли је на тим дестинацијама боравио службено или приватно. Није одговорено ни ко је све путовао са њим у државном авиону на те дестинације и датуме, као ни да ли је надокнадио трошкове за авион и посаду ако је на те дестинације путовао приватно, и ако јесте, колико су они износили за сваки појединачни лет.

Осим 19 тајних летова на разне европске дестинације у периоду од јануара 2019. године до децембра 2020. године, “Вијести” су на основу података из документације ГСВ и мреже АДС-Б Еxцханге, раније утврдиле и да је Ђукановић без јавног објашњења путовао осам пута у Швајцарску – седам пута у Женеву и једном у Цирих.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

РАСКРИНКАВАЊЕ “ЦДМ”-А И МОНТЕНЕГРИНА: За Милове колумнисте Срби “крвожедни”, а све плаћа Минстарство за медије!

СТАРИ БРОД: Обиљежене 82 године од злочина усташа Јуре Францетића над Србима!

ПУНИ СЕ ЧАША ЖУЧИ, ТИК-ТАК: ДНП суспендовао подршку Милојку до краја јуна, траже усвајање резолуције о Јасеновцу, двојно држављанство, да српски буде службени језик, враћање тробојке…!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

patru

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

milojko

СРПСКИ ПОЛИТИЧКИ АНТИФЕНОМЕН: Гласаш за власт, која потом све ради против Срба!