Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НА ДАНАШЊИ ДАН: Проглашена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца!

На данашњи дан, 1. децембра 1918. године, проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, коју је прокламовао престолонаследник Александар Карађорђевић у кући Крсмановића на Теразијама у Београду, а Краљевина СХС је 1929. формално променила име у Краљевина Југославија.

Прводецембарско уједињење (или Прводецембарски акт) представља прокламовање Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. Свечаном прокламовању државног јединства Срба, Хрвата и Словенаца непосредно су претходили закључци Народног вијећа Словенаца, Хрвата и Срба и одлуке о уједињењу Војводине и Црне Горе са Србијом.

Кад је проглашена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, и кад се Народна скупштина Србије, 29. децембра 1918. године састала да то потврди или одбаци, ниједна озбиљнија политичка партија није ни помислила на то да акт од 1. децембра те године доведе у питање.

Све су странке једногласно биле за улазак Србије у нову државу, иако је свакој од њих било потпуно јасно да се Србија тиме ‘претапа у Краљевину СХС’. Тек кад су почели проблеми, прво и пре свега са Хрватима, јавили су се гласови, најпре у Београду, да Југославију није требало ни стварати, да је уместо ње било боље формирати Велику Србију.

Љубомир Стојановић, академик и првак Републиканске странке, указивао је на то да је ‘југословенствно идеја будућности, а Југославија реалност која је ту’ и да се она мора ‘или утврдити или разрушити’.

Из Стојановићевог пера потекла је тврдња да су Срби из Србије, определивши се за Југославију у ствари били обманути од Хрвата и Словенаца. Решење би, по њему, било разграничење националних територија унутар Југославије, у првом реду између Срба и Хрвата. На то упућује и сазнање, истицао је Стојановић, да сами Срби све и кад би хтели, неће моћи да Југославију одрже.“

Прва влада Краљевине СХС образована је 20. децембра 1918., а Привремено народно представништво састало се 1. марта 1919. Десет година касније, Краљевина СХС је формално променила име у Краљевина Југославија и као таква опстала све до априла 1941. када су је силе Осовине окупирале и раскомадале.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У БАЧКИМ ГЛОЖАНИМА: Обиљежена годишњица смрти Божидара Жугића, краљевог официра из Пљеваља, његово име дуго било заборављено у Црној Гори!

РАТНИ ТУРИЗАМ: Ускоро аутобуска линија Кијев-Будва!

КАРАЂОРЂЕВИЋИ НА ЦЕТИЊУ: Принца Филипа примио митрополит Јоаникије, династија везана за Црну Гору!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!