Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МУП: Ко нема пребивалиште, ван из бирачког списка!

‘-Свако ко нема пребивалиште у Црној Гори или има двојно држављанство, након јуна 2006. године, поштујући Устав Црне Горе, мора бити избрисан из бирачког списка, без обзира да ли се ради о лицима која имају пребивалиште или држављанство Луксембурга, Србије, Хрватске, Њемачке, Аустралије, поручују из Министарства унутрашњих послова на чијем челу је министар Сергеј Секуловић. Проблем уписаних у бирачки списак је, кажу, наслијеђени проблем.

Министарство унутрашњих послова је, како су саопштили, у оквиру својих надлежности, а у контексту законитости избора у Никшићу, на дневној основи пратило промјене у бирачком списку, те активирало АФИС систем за територију општине Никшић, што се до сада није никад дешавало у сусрет локалним изборима.

МУП је надгледао и процес израде личних карата, уз јасну напомену, да у посљедња три мјесеца није дошло до штампања фиктивних, истичу у МУП-у.

Проблем уписаних у бирачки списак, а у контексту држављанства или пребивалишта је, кажу у ресору Сергеја Секуловића, наслијеђени проблем.

Уредан регистар пребивалишта грађана јесте основа за уређени бирачки списак. У том смислу, МУП је довршио процес израде Нацрта измјена и допуна Закона о регистрима пребивалишта грађана и носи активности Савјета за контролу бирачког списка. Овако крупно питање захтијева синхронизован рад више државних органа и јасну политичку одлуку да се без селективности приступи наведеном послу. Једино на овакав начин, овај крупни захтјев, мозе резултирати успјехом, наводе у МУП-у.

У вези сталних прозивки да се у бирачком списку налазе и особе које имају држављанство друге државе и гласају на територији те друге државе, наглашавају да подносиоци оваквих приједлога и иницијатива не познају добро надлежности МУП-а.

Уколико није ријеч о непознавању надлежности, онда се ради о лошој намјери. Можда неко замишља да је довољно да буде у посједу неких спискова, који се добијају из „анонимних“ извора, а да „тамо неко“ једним кликом, паушално и преко ноћи одузима бирачко право, као једно од основих људских права загарантованих Уставом Црне Горе. Питање је зашто се подносиоци ових иницијатива раније нису бавили тиме јесу ли и како одређена лица уписана у бирачки списак, а не тек након избора 30. августа прошле године, али и како знају за кога би та лица потенцијално гласала у Црној Гори?, питају у МУП-у.

Након добијене информације о могућем постојању лица са двојним држављанством МУП је, у оквиру својих надлежности, благовремено, упутио захтјев за провјеру те информације код надлежних институција Србије.

Свјесни смо чињенице да у бирачком списку постоји немали број оних грађана за које је неважећи основ уписа, али свако брисање из бирачког списка ће се вршити у складу са законом. Свако ко нема пребивалиште у Црној Гори или има двојно држављанство, након јуна 2006. године, поштујући Устав Црне Горе, мора бити избрисан из бирачког списка, без обзира да ли се ради о лицима која имају пребивалиште или држављанство Луксембурга, Србије, Хрватске, Њемачке, Аустралије, поручују из ресора Секуловића.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ И УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА: Осуђујемо покушај смјене Јанка Јелића, није култура све што се назива културом!

“ХУМАНИ” ЗАПАД: Караџић и Младић без одговарајуће љекарске његе, стање погоршано због лобирања за резолуцију у Сребреници!

СРБИ СВУДА: Четнички филм “Хероји Халијарда” након Вашингтона биће приказан и у Москви!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!