Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МУКЕ ПО ПОПИСУ: Биће више Марсоваца и Ескима, али и Срба!

Пише: Иван Милошевић

Прије неки дан Ник, па након њега Мирсад, а данас Данијел. Кажу да им попис тренутно није по вољи, траже да се одложи, док политичке прилике буду стабилне у Црној Гори – другим ријечима никад! Не би да се пребројимо, а то је једна од основних обавеза државе – да зна колико има становника и ко су они!

Један од уобичајених државних послова у Црној Гори се већ дуже представља као национални српски инжињеринг и да није Срба, вјерујем да би Ник, Мирсад и Данијел попис спроводили сваке године. Међутим, ту су Срби и све их је више, српским језиком говори више од половине становништва, већина највише вјрује Митрополији црногорскоприморској, односно СПЦ, а није тешко претпосавити да након свега што се десило у ЦГ претходних десетак година, Срба ће бити још више, српски језик ће бити доминантан, а повјерење у СПЦ непољуљано. То знају и домаћи врапци, а знају Ник, Мирсад и Данијел! Али не би да о томе добију званичну потврду, некако је им лакше да мисле да није онако како је, лакше им је када о томе могу да сневају и о томе да зевају, него да на папиру добију потврду да је у Црној Гори све више Срба!

Ник, Мирсад и Данијел, радо би да је све више Албанаца, Бошњака и Монтенегрина, тада би им попис био петогодишња обавеза, а радо би и да попис они организују, па да контролишу да Срби опет не раде нешто испод жита и да намичу без разлога проценте! 

А за тако нешто нема баш ни једног нормалног разлога! Прије пар деценија био сам инструктор током пописа и могу да тврдим да је тада попис организован и спроведен у најбољем реду. Било је то вријеме јаког ДПС-а, у Заводу за статистику све је био ДПС до ДПС-овца, а и пописивачи су већином долазили након препоруке те странке. Неким чудом и ја сам се нашао у том друштву и био сам пријатно изненађен како током трајања пописа нико од надлежних у Монстату није правио неке националне инжињеринге, а посебно партијске. А сви су скоро били из ДПС-а! Међутим, на обуци за инструкторе гњавили су нас данима како је попис техничка ствар и да ту нема мјеста за емоције и да уписујемо само оно што нам грађани кажу. Уколико кажу да су Марсовци и Ексими и то морамо да упишемо као њихову националну припадност. Био сам задужен за Стари аеродром и имао сам десетак Марсоваца и стотињак Ескима и нико то није доводио у питање. О Србима, Црногорцима, Бошњацима, муслиманима и да не говорим – уписивали смо само оно што су нам грађани саопштавали о својој националној, језичкој и вјерској припадности! А било је то вријеме јаког ДПС-а коме није било политички корисно да буде толико и толико Срба. А било их је таман онолико колико се људи изјаснило да су Срби! 

Стога, немам разлога да сумњам да и садашњи Монстат, након свих политичких промјена, може да спроведе попис како ваља и попише нас ко смо и шта смо. Уколико није било пописних манипулација прије 20-так година у вријеме јаког ДПС-а, не видим разлога зашто би их било данас! 

Никада нијесам мирисао ДПС, напротив, али тешко би им коју замјерку могао наћи приликом организације пописа и у то сам се увјерио својим очима. У Монстату мислим да се ни данас није много промијенило, ДПС и даље тамо ведри и облачи, уколико се не варам и поучен искуством не сумњам да ће они попис ваљано обавити! 

Стога, нека Ник, Мирсад и Данијел, буду мирни – сви ће се изјаснити онако како им је воља и сигуран сам да ће организатори пописа, као и инструктори и пописивачи, посао обавити како ваља. 

Сигуран сам да ће бити више Марсоваца и Ескима него прије 20-ак година, али сам сигуран и да ће бити више Срба. Нику, Мирсаду и Данијелу, за то неће бити крив Монстат, него Црна Гора и њени становници који све више схватају ко су и одакле и којој врсти цивилизације припадају. Мислим да Монстат нема шансе да ту нешто промијени или намјести. На оно друго Ник, Мирсад и Данијел ће морати да се навикну! Што прије, то боље!

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЗБЦГ: Катнић кривицу сваљује на Сашу и Петра!

ПЕНЗИОНЕРИ ПИСАЛИ БИВШЕМ ШЕФУ РЕЖИМА: Дон Мило Корлеоне нас је упропастио као ниједан окупатор!

“ПРЕСИНГ” НА ГРАДСКОЈ ТВ: Тоталитаризам, крвна освета и ДПС патриотизам!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

комуниуби

КОМУНИСТИ ЦРНИ ВРАНИ И ЊИХОВИ ЗЛОЧИНИ: Убили Љубицу Поповић у Лушцу код Берана, њен убица постао народни херој!

gradski trg (5)

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ ТРГА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Неће џамију у центру града!

катнић0

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

Tito

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

скадаркон

СРПСКИ СКАДАР, КОНФЕРЕНЦИЈА: БИХ немогућа држава, Бошњаци да се одрекну тобожњег геноцида у Сребреници, у Мостару ускоро Српска кућа!