Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МОНАРХИЈА: На данашњи дан 1962. године преминула Јелена Карађорђевић, мајка посљедњег Романова рођеног у Русији!

На данашњи дан 1962. године преминула је Јелена Карађорђевић, ћерка Краља Петра I Карађорђевића и Књегиње Зорке Карађорђевић. Била је удата за Великог Кнеза Ивана Костантиновича Романова и родила је последњег Романова у царској Русији.
Након удаје, била је позната као Њ.К.В. Кнегиња Јелена Петровна. За њену удају је везана анегдота, да је за потребе свадбе мој прадеда, Петар Први тадашњег министра финансија, великог Лазу Пачуа, замолио за позајмицу из државне касе. Овај предлог министар је одбио: “Не може! Умре краљ, не дај Боже, а смртан је као сви ми. Ко ће онда да врати дуг државној каси!? Зна се, Лаза! Или, политичари натерају краља да абдицира. Ко ће да плати дуг?! Опет Лаза!”
Пачу је саветовао краља да подигне кредит у банци, јер Влада једне државе није ту да испуњава жеље владара. Прича каже да се Краљ Петар није наљутио већ да је заиста позајмицу узео од банке.
На слици може бити: 5 особа
Када су бољшевици преузели власт након Октобарске револуције. Јеленин супруг, велики кнез Иван, прогнан је од бољшевика прво у Киров, затим у Јекатеринбург и најзад у Алапајевск. Јелена је пратила свог супруга, који је попут других чланова царске породице, зверски убијен од стране комуниста.
Пре своје смрти Иван је замолио Јелену да се врати њиховој деци која су била код Јеленине заове. На путу бољшевици су је заробили, а у октобру 1918. шведске дипломате су добили дозволу да приме у Шведску Јеленину заову са њеном и Јеленином децом. Јелена је даље остала заробљена, све док је нису пронашле норвешке дипломате. Пребачена је у Кремљ да би 1919. добила дозволу да отпутује за Шведску.
Јелена се са децом преселила у Ницу у Француској где је остала до краја живота. Није се више удавала.
извор: фејсбук престолонаследник Александар
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГОРАН КИКОВИЋ СА РУСКИМ АМБАСАДОРОМ: Васојевићи вјерни завјету Светог Петра Цетињског!

АНДРИЈА МАНДИЋ: Икона Светог Ђорђа за пуковника Љубинка Ђурковића, команданта битке на Кошарама!

У БЕОГРАДУ О УБИСТВУ СЛАВКА ЋУРУВИЈЕ, ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ: Нећемо одустати да откријемо убице новинара!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!