Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Власт заобилази Немањиће, а они су суштина наше духовности!

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Светог Николаја Мирликијског Свету службу Божију на Скадарском језеру, у манастиру Врањина чији је манастирски храм посвећен овом светитељу Цркве Божије.

Након освећења славског колача, Митрополит Јоаникије је у архипастирској бесједи рекао да је највече чудо оно које се невидљиво догоди.

Владика је рекао да је манастир Врањина, посвећен Светом Николају Мирликијском једна од највећих светиња у нашем роду.

-Ову светињу блиставе историје подигао је по предању ученик Светога Саве Иларион, први Епископ зетски. И говори се да је он овдје сахрањен, у овој светој обитељи коју је он подигао. Међутим, поред блиставе историје овог манастира, који је коријен наше духовности и културе, овдје се развијала средњевјерковна српска писменост. Већина владара из светородне лозе Немањића писали су повеље, даривали овај свети манастир. И то је остало у повељама и записима, подсјетио је Митрополит Јоаникије.

Такође је подсјетио да је овај манастир много и страдао.

Данас је у јако лошем стању. Учинио је честити књаз Никола у своје вријеме све што је могао да обнови ову светињу, али јој није могао вратити њен првобитни сјај. Подигао је ову цркву, доста скромну, на темељима старе немањићке светиње. Овдје су биле три цркве. Има и црквица Светога Саве, горе на бријегу, и црква Успенија Пресвете Богородице. Одувијек се овај манастир звао манастиром Светога оца нашега Николаја, јер су Светог Николаја Немањићи много поштовали, нарочито Свети Стефан Дечански, нагласио је Владика.

Додао је да је манастир Врањина много страдао од Турака.

-Иако је много пута обнављан, до сада није обновљен како ваља , како приличи његовој историји и како је наша обавеза као народа да ову светињу обновимо. И ево, хвала Богу, ради се на обнови ове светиње, али иде јако тешко. Немамо ни пута, немамо ни других услова. Држава није обраћала нарочиту пажњи на ову светињу. И није ни чудо, јер поодавно црногорске власти заобилазе Немањиће. Али, најдубљи коријени наше духовности, културе су из доба Немањића. А то су знали сви њихови наследници: и Башићи, и Црнојевићи, и Петровићи – и то су веома истицали, казао је он.

Рекао је да се знаци немањићке славе виде и на врањинској светињи.

извор: митрополија

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У “СРПСКОЈ КУЋИ” ПОВОДОМ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ САОПШТЕНО: До сада пописано 650.580 настрадалих у Другом свјетском рату!

УН И У ЛИЦЕ, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Албанци спроводе правно и физичко насиље над Србима!

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!

мАКЕДОНИЈА2

ИВАН СТОИЉКОВИЋ: У Македонији Албанци владају и народ не питају!