Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Миодраг Лекић: Ко приземљује Лаврова, јесмо ли већи Турци и од Турака!

Пошто су црногорске власти начелима демократије дужне да јавности саопштавају своје одлуке поводом рата у Украјни, Миодраг Лекић, предсједник ДЕМОС-а и предсједник Одбора за међународне односе и исељенике позива надлежне државни органи, укључујући и Владу, да транспарентно о томе информишу црногорску јавност.

Пошто још нема саопштења о најновијем случају, поставља се питање да ли је и на којој сједници неки црногорски државни орган одлучио да не дозволи прелет на нашој територији министру иностраних послова Русије, казао је Лекић.

Подсјећа да се већина земаља Европске уније залажу и за дипломатско рјешавање ратног сукоба у Украјини, да оне учествују у контактима у којима су прелети авиона техничка претпоствака.

Уосталом Турска, која има исти статус кандидата за чланство у ЕУ као и Црна Гора, врло активно учествује у дипломатским медијацијам дозвољавајући не само прелете већ и слијетање руских дипломата на својој територији, наводи Лекић.

Такође је, истиче он, потребно објаснити – када је усвојена одлука и с којим образложењем да Црна Гора усмјерава војну помоћ украјинској страни, како је то изјавио министар одбране владе Црне Горе.

Поставља се и питање да ли црногорске власти аутономно доносе одлуке, евентуално консултујући Европску унију и НАТО и то у којем модалитету, или можда добија импуте од трећих субјеката.Могућа чињеница да већина грађана, којима узгред припадам, осуђује инвазију и агресију Русије на Украјну без поштовања норми међународног права и одлуке Савјета безбједности ОНУ, као уосталом све друге такве агресије – не значи да грађани Црне Горе не треба да буду упознати са одлукама своје државе, имајући у виду и све њихове последице, наводи Лекић.

Он је навео још један разлог за неопходну транспарентност у вези са овако “деликатном темом која се односи на врло присутну тенденцију у јавном животу да креатори и носиоци власти у времену утемљења хибридног друштва и ендемске корупције предњаче у антируској пропаганди”.

Све у могућем очекивању да ће се већом количином русофобије у јавном простору, а не остваривањем задатих друштвених реформи, Црна Гора брже постати чланица ЕУ. Као и очекивањем да ће актери ендемске корупције бити поштеђени у правно – политичким распетима на унутрашњем и међународном плану тиме што ће бити најбучнији у антируској кампањи, што су иначе радили с истим циљем и у периоду прије рата у Украјни. У случају избјегавања јасних одговора о свим наведеним детаљима дужност ми је да врло брзо закажем јавно контролно саслушање на Одбору за међународне односе и исељенике најодговорнијих државних функционера директно надлежних у наведеној области, закључио је Лекић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

РАСКРИНКАВАЊЕ “ЦДМ”-А И МОНТЕНЕГРИНА: За Милове колумнисте Срби “крвожедни”, а све плаћа Минстарство за медије!

СТАРИ БРОД: Обиљежене 82 године од злочина усташа Јуре Францетића над Србима!

ПУНИ СЕ ЧАША ЖУЧИ, ТИК-ТАК: ДНП суспендовао подршку Милојку до краја јуна, траже усвајање резолуције о Јасеновцу, двојно држављанство, да српски буде службени језик, враћање тробојке…!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

milojko

СРПСКИ ПОЛИТИЧКИ АНТИФЕНОМЕН: Гласаш за власт, која потом све ради против Срба!

pupovac

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!