Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Милову десну руку одликовао “реформисани” Универзитет: Срђи Дармановићу признање за науку уручио ректор Владимир Божовић!

На предлог Вијећа Факултета политичких наука, редовни професор проф. др Срђан Дармановић, примио је признање Универзитета Црне Горе за допринос развоју научноистраживачког рада и међународног позиционирања Универзитета, на свечаној сједници Сената УЦГ, уручено од ректора УЦГ проф. др Владимира Божовића.

Један је од оснивача и први декан Факултета политичких наука Универзитета Црне Горе, на којем данас, у статусу редовног професора, предаје на предметима: Увод у политичке науке, Савремени политички системи И, Партије и партијски системи, Политички систем Црне Горе, Савремени политички системи ИИ, Компаративне транзиције, Компаративни европски партијски системи и Компаративне регионалне студије.

Аутор је књига: Изобличена демократија: драма југословенског пост комунизма (1993) и Реал-социјализам: Анатомија слома (1996). Такође, коаутор је књига Ауторитаризам и демократија: Србија, Црна Гора, Хрватска – институционални оквир (2003); Између ауторитаризма и демократије: Србија, Црна Гора, Хрватска – цивилно друштво и политичка култура (2005), Референдум у Црној Гори 2006. (2006), Избори и изборни систем у Црној Гори 1990-2006 (2007), Еуропе анд Америцас: Транс-Атлантиц Аппроацх то Хуман Ригхтс (2015), Изборни и партијски систем у Црној Гори – перспективе међупартијске демократије (2016), Бирачи, партије и избори – како демократизовати партије у Црној Гори и Србији? (2016)

Аутор је чланака у престижним међународним часописима за политичке науке: Јоурнал оф Демоцрацy (Вашингтон, САД), Еаст Еуропеан Цонститутионал Ревиеw (Њујорк-Будипешта), Судостеуропа (Минхен, Њемечка). Колумниста у некадашњем југословенском дневнику Наша Борба (1990-1997) и црногорском недељнику Монитор (1994-2003).

Гостујући је предавач на универзитетима: Џорџтаун и Џон Хопкинс (Георгетоwн и Јохн Хопкинс) у Вашингтону, САД, на Колбију (Цолбy Университy), у Мејну, САД, Сапијенца (Ла Сапиенза) у Риму, Италија, Универзитету Хамбург, у Њемачкој. Члан је међународне истраживачке групе Аспен Института која је објавила извјештај/књигу Будућност Балкана (1997-98). Два пута (1998 и 2000) у својству експерта свједодо пред Хелсиншком комисијом Конгреса САД.

Члан је Венецијанске комисије (Међународна комисија за демократију путем права) Савјета Европе од 2005. године. Такође је члан Европског савјета за међународне односе (ЕЦФР) од 2019. године.

Био је амбасадор Црне Горе у САД (2010 – 2016 године) и министар вањских послова у Влади Црне Горе (2016-2020 године).

Оснивач и некадашњи предсједник Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ), НВО/тхинк танк са сједиштем у Подгорици, (1998-2010г.). Национални мајстор у шаху. Ожењен, отац једног дјетета.

Извор: сајт Универзитета ЦГ (16. јануар 2023. године)

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЗБЦГ: Катнић кривицу сваљује на Сашу и Петра!

ПЕНЗИОНЕРИ ПИСАЛИ БИВШЕМ ШЕФУ РЕЖИМА: Дон Мило Корлеоне нас је упропастио као ниједан окупатор!

“ПРЕСИНГ” НА ГРАДСКОЈ ТВ: Тоталитаризам, крвна освета и ДПС патриотизам!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

комуниуби

КОМУНИСТИ ЦРНИ ВРАНИ И ЊИХОВИ ЗЛОЧИНИ: Убили Љубицу Поповић у Лушцу код Берана, њен убица постао народни херој!

gradski trg (5)

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ ТРГА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Неће џамију у центру града!

катнић0

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

Tito

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

скадаркон

СРПСКИ СКАДАР, КОНФЕРЕНЦИЈА: БИХ немогућа држава, Бошњаци да се одрекну тобожњег геноцида у Сребреници, у Мостару ускоро Српска кућа!