Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МИЛОРАД ДОДИК: Можда и онемогућимо Јакову Милатовићу да долази у БИХ!

Предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик казао је јуче “Вијестима” да су у Бањалуку, на обиљежавање 9. јануара – Дана РС, позвани “сви носиоци одређених функција у Црној Гори”, међу којима су предсједници државе и Скупштине Јаков Милатовић и Андрија Мандић, као и они који су претходних година добијали позив истим поводом.

Он није могао да прецизира ко је све добио позивницу и да ли је међу њима и црногорски премијер Милојко Спајић, рекавши да није дио протокола који шаље позиве. Додик је навео да не зна ко ће из Црне Горе доћи у Бањалуку 9. јануара, али поручује да вјерује да ће то бити “они који уважавају Дејтонски споразум и чињеницу да је РС легална и легитимна уставна категорија у Босни и Херцеговини (БиХ)”. Додаје да ће се с Мандићем чути наредних дана, кад му буде честитао Божић, и да ће га тада упитати за долазак.

Поштујемо наше пријатеље који ће доћи, поштујемо и оне који неће доћи из неког разлога, али немамо разлога да поштујемо оне који негативно коментаришу, рекао је Додик.

“Вијестима” из Скупштине нису одговорили хоће ли Мандић ићи на обиљежавања Дана РС, а из Владе је ли Спајић добио позивницу и ако јесте – хоће ли у Бањалуку. Позивницу, како је “Вијестима” речено из Владе, нису добили потпредсједници Алекса Бечић и Момо Копривица.

Шеф државе Милатовић рекао је у новогодишњем интервјуу “Вијестима” да неће присуствовати обљежавању 9. јануара, и да тиме показује његов однос “према цјеловитости БиХ, уважавајући оба њена ентитета, и РС и Федерацију БиХ”.

Додик каже да Милатовићу не би ни слали позив да су знали да ће имати “тако груб одговор”, и поручује да позивницу сигурно неће упутити сљедеће године.

-Потпуно је немушто да то правда неком борбом за цјеловиту Босну. Ако би могао да сагледа, онда би видио да је РС од Дејтона саставни дио БиХ, односно да чини 49 одсто њене територије која је легитимно призната у Дејтонском мировном споразуму. Тако да не знам ни што му је била потребна та опсервација. Али, у сваком случају, послао је јасну поруку… Онај ко поштује нас, и ми ћемо га поштовати, а онај ко не поштује – немамо ни ми никаквих разлога, наглашава он, додајући да Милатовићеве оцјене нису “фер и коректне”, и да је црногорски предсједник могао да каже да неће да дође у Бањалуку без упуштања у дијалог.

Предсједник РС стога најављује да би Милатовићу потенцијално могло бити онемогућено да дође у посјету БиХ.

јећате се да је (бивши предсједник Црне Горе) Мило Ђукановић затражио да дође у БиХ. Српски члан Предсједништва БиХ није прихватио његов долазак. То је отишло на парламент РС, и изгласано је да он не долази, тако да није дошао званично, а приватно може кад хоће. Пошто садашњи предсједник тврди да нешто зна о БиХ, можда би било добро да га упознам како то иде кроз ову процедуру. Али, нисмо о томе одлучили. Само то напомињем као могућност, истиче Додик.

Ђукановић је требало да посјети БиХ у марту 2020, али Додик, тадашњи члан Предсједништва БиХ, није дао сагласност на посјету као двојица његових тадашњих колега из тог тијела (Жељко Комшић и Шефик Џаферовић). Он је, искористивши право предвиђено Уставом БиХ, евентуални долазак Ђукановића прогласио деструктивним по виталне интересе РС. То је прихватила Скупштина тог ентитета, па је одлука о посјети Ђукановића поништена.

РС обиљежава 9. јануар јер је тог дана 1992. у Сарајеву тадашња Скупштина српског народа у БиХ донијела “Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине”.

Тај датум је оспорен два пута – у фебруару 1992. Уставни суд тадашње Републике БиХ поништио је декларацију и Устав Српске Републике БиХ, док је Уставни суд БиХ 2015. оспорио 9. јануар као Дан РС и празновање тог датума прогласио неуставним, наводећи, између осталог, да је тај датум дискриминишући по грађане РС који нису православни хришћани, јер се тог дана обиљежава и слава РС – Свети Стефан.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИО ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Срби страдали у логорима су свете жртве!

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!