Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Црква једина држава под чији кров се скупљају Срби ма где да живе !

Књижевник и академик Матија Бећковић, који је присуствовао прослави “Дана српске културе у Италији”, изјавио је да су Срби расијани по цијелом свијету скупљени под кров своје Српске православне цркве.

Црква наша је једина држава под чији кров се скупљају Срби ма где да живе – истакао Бећковић који је пренио своје утиске са ове манифестације у Италији, наводећи да је било узбудљиво и дирљиво.Он је рекао да се у српским црквама по српским мјестима скупљају мјештани, а у српским црквама по свијету скупљају се Срби са свих страна.- Тако да их ту можемо видети пре него кад смо у својој отаџбини. А оно што их спаја је језик и име. Јер, кажу човек може да заборави све сем своје име и свој матерњи језик. Ако то заборави, он постаје неко други – навео је Бећковић за Срну.Према његовим ријечима, не би било страшно што постаје неко други када би о том другом нешто знао, него заборави оног о коме зна све, а постане онај о коме не зна ништа. Бећковић каже да је у Италији први пут видио да су заједно са одраслим Србима на овој манифестацији и њихова дјеца и да је видио да уче српски језик и учествују у фолклорним организацијама.

Он је рекао да се у Италији оснивају српске школе у којима се уче српски језик и историја, а док је био у своје вријеме у Америци ријетко је виђао са старијим српским емигрантима њихову дјецу.

– Ово је било нешто ново и узбудљиво што су са њима била деца и што се више српских народних ношњи прода у овим радњама домаће радиности /у Италији/, него што се прода у нашој Србији и Републици Српској – навео је Бећковић.

Он је рекао да српска дијаспора у Италији брине о ономе што се дешава у матици.

Брину, како да не. Знају сваку реч, прате сваки догађај и надају се бољим временима – навео је Бећковић.

Савез Срба у Италији, кровна организација 14 српских удружења, организовао је поводом Видовдана манифестацију “Дани српске културе у Италији”.

Осим црквених општина, друштава и Генералног конзулата Србије у Трсту, на манифестацији су учествовале и локалне власти Италије. Гости су били академик Матија Бећковић, композитор Гаврило Кујунџић и вокални солиста Павлина Радовановић.

извор: српске новине

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПУНИ СЕ ЧАША ЖУЧИ, ТИК-ТАК: ДНП суспендовао подршку Милојку до краја јуна, траже усвајање резолуције о Јасеновцу, двојно држављанство, да српски буде службени језик, враћање тробојке…!

АНДРИЈА МАНДИЋ ПОВОДОМ РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ: Црна Гора се понизила, Срби се ујединили!

СТАВ И ТО СРПСКИ, МИЛОШ КОВИЋ: Резолуција је фалсификат, након гласања политика реципроцитета!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

pupovac

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!

milojko

СРПСКИ ПОЛИТИЧКИ АНТИФЕНОМЕН: Гласаш за власт, која потом све ради против Срба!

milijarda

ЗАВИСНА НЕЗАВИСНОСТ: Јавни дуг Црне Горе 2006. године био 700 милиона, данас је четири милијарде!