Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Марковданска литија у Подгорици: Митрополит Јоаникије одликовао породицу Ђечевић!

Марковданска литија коју је предводио митрополит црногорски приморски господин Јоаникије окупио је велики број вјерника. Литија је прошла улицама града, а митрополит и свештенство су се краткои задржали на Драчу, на мјесту гдје је некада био манастир посвећен апостолу Марку, заштитнику Подгорице. У литији су биле и свете мошти Симеона Дајбапског. 

Митрополит Јоаникије је уричио одликовање породици покојног Халила Ђечевића који је у своме дому у вријеме комунизма чувао праволавне реликвије и након доласка митрополита Амфилохија уступио Цетињском манастиру. И након смрти Халила његов син је наставио традицију дочека црногорског митрополита. Тако ће бити и наредних година. 

Митрополит црногорско приморски Јоаникије казао је након марковданске литије да су у славу Христовог васкрсења ишли од цркве св. Ђорђа до темеља манастира св. апостола Марка.

-Ишли смо на Марковданску литију изображавајући Пасху Христову која означава нови живот, нову радост и нову снагу. Тако свједочећи да Црква кроз сву историју иде за Христом носећи Његов Крст као знак побједе над тамом и над злом. Кријепећи се Његовим Крстом прелазимо из смрти у живот и живимо новим животом, казао је митрополит.

Нагласио је да сваком литијом идемо ка Христу и да свједочимо Његово Царство и да идемо за оним који је Првенац над смрћу.

Сви они који у Њега вјерују постају причасници Његове славе. Данас је ову литију предводио апостол Христов и јеванђелист Марко. Посјетили смо темељ Његовог манастира. Посјетили смо породицу Ђечевић, муслиманску породицу, која чува темеље тог храма, казао је он.

Митрополит Јоаникије је нагласио да колико год да је срушена, та светиња је јака јер има благодат да нас сабере, окупи и оснажи.

То је распета светиња али има силу васкрсења Христовог. То је светиња која није отишла у заборав, него се вазнијела на небо и има ново дејство, казао је он.

Митрополит је казао да ова литија води и ка ћивоту светог Василија јер ће дјеца, као и раније, ићи пјешке да принесу свој труд и своју љубав св. Василију Острошком, и казао да је ове године јубилеј од упокојења св. Василија.

Временски је он био прошле године, али нисмо га могли достојно обиљежити због епидемијских мјера. Боже здравља, то ћемо урадити ове године. Он је нови апостол који нас је научио да вјерујемо у Христа распетога и васкрслога и да вјерујемо у Њега који је пут истина и живот. Да се држимо апостолског учења и да љубав Божију упијамо у душу и срца и да је ширимо међу људима. Да се миримо и превазилазимо неспоразуме и да пређемо у радост заједништва и љубави Божије, наглашава митрополит.

Каже и да је то наша вјера, да се миримо и да смо се окупили у име те љубави, осељени свјетлошћу васкрсења Христовог и радошћу новог живота.

Господ Исус Христос који је побиједио смрт нас уздиже изнад наших брига и да увијек идемо напријед као Хришћани. Да стварамо добро, да живимо добро, стварамо културу и духовност и да се непрестано оплемењујемо и узрастамо у љубави Божијој. Око наших светиња се сакупљамо у љубави Божијој, казао је он.

На крају је казао да је Марковданска литија ове године јединствена јер није било литије претходне двије године и да смо се данас сабрали због жеље за литијом примајући благослов над Подгорицом.

 

 

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КАСНО ЈАКОВ У ЦРНУ ГОРУ СТИЖЕ: Открио да је РТЦГ под политичком контролом, да незналице владају, да је безбједоносни систем пун рупа – то до сада нијесмо знали!

ВРАКА КОД СКАДРА: Слава цркве Свете Тројице!

ШТА НУДИ “БУКВАР СРПСТВА”: Модерни водич кроз азбуку српске историје!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

joanikije

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

gusle01

У ДАНИЛОВРАДУ: Гусларско вече поводом 72 године ГД “Његош”!

alba7

УКОЛИКО СЕ ХРВАТСКА И АЛБАНИЈА НЕ КАЗНЕ ЗБОГ “УБИЈ СРБИНА” И “СРБЕ НА ВРБЕ”: Србија се повлачи са ЕП у Њемачкој!

punisa

ДАН КОЈИ ЈЕ ИЗМЈЕНИО ИДЕЈУ ЈУГОСЛОВЕНСТВА: Пуниша Рачић убио Стјепана Радића, краљ Александар увео диктатуру!

mirdita-dobar-dan-2024-program

ПА КАЖУ ДА СРБИ ПРОВОЦИРАЈУ: “Мирдита” на Видовдан усред Београда!