Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Мајак”: Сјећање на пуковника Николаја Рајевског!

Делегација Српско-руског центра “Мајак” коју су представљали директор Владимир Пребирачевић и специјални саветници Миодраг Миликић и Бане Мартиновић, као и представници новоосноване Српско-руског центра “Мајак” у Нишу предвођене Гораном Стевановићем, присуствовала је парастосу у Општини Алексинац у селу Горњи Адровац где је обележена 145. годишњица од Боја на Адровцу и почетку Српско-турског рата. У том рату учествовао је велики број добровољаца из Русије који су поделили судбину са својом браћом у Србији која је вапила за слободом од Отоманског царства.

Једна од најкрвавијих одиграла се код Горњег Адровца, 20. августа 1876. када је више од 3000 руских добровољаца учествовало у овом боју. Руски генерал Михаил Черњајев је био главнокомандујући српске војске помогнуте са више од три хиљаде руских добровољаца.

Пуковник Николај Рајевски је сахрањен у порти манастира Светог Романа у Ђунису одакле је касније пренет у његову домовину. На месту његове погибије, залагањем краљице Наталије Обреновић, и на молбу породице Рајевских, подигнут је камени крст са натписом: „Руски пуковник Николај Рајевски у борби са Турцима погибе на овом месту 20. августа, 1876. године ​​“. Породица је подигла цркву Свете Тројице. Николај Рајевски је Лаву Толстоју био мотив за лик грофа Вронског у свом чувеном роману ,,Ана Карењина“.

Историјска чињеница је да су пуковник Рајевски и Радомир Путник ратовали на истом месту предводећи своје јединице против Турака.

Бројне организације су присуствовале овом чувању од заборава херојских дела али и доказа пријатељства и братске пожртвованости српског и руског народа међу којима су били: Коло српских сестара, Српско-руски центар Мајак, Представници Козачких војски, Удружење ветерана жандармерије, Припадници локалних власти и Војске Србије, представници Руског дома и Амбасаде Руске Федерације у Србији, Српског одељења Међународног фонда православног јединства и мештана села и остали.

Приредио: Владимир Пребирачевић, директор Српско-руског центра “Мајак”

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СТАРИ БРОД: Обиљежене 82 године од злочина усташа Јуре Францетића над Србима!

ИСТОРИЈА И ЦРНА ГОРА: Нова сазнања о убиству Бошка Бошковића 1924. године, спорни списи генерала Јауковића!

ЕМИР КУСТУРИЦА: Резолуција не признаје свјетско право, Српска ће опстати!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

patru

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

pupovac

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!