Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Јасеновац, мучилиште за Србе: Млади морају знати да што су нацистима били Јевреји, Хрватима су били Срби!

Јасеновац је био систем логора са задатком да биолошки уништи Србе, Јевреје и Роме, истакао је Драгослав Илић, историчар Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, гостујући у нашем Јутарњем програму.

У осталим логорима у Европи Јевреји су били примарне жртве, док је у НДХ тај епитет припадао Србима. Тешко је замислити обим злочина, јер логори у НДХ нису имали системска убијања попут Аушвица, а морали сте трећину свог становништва ријешити. И на свим старатиштима, дакле не само логорима, дјеца су убијана масовно. НДХ је једина држава на свијету која је имала дјечије логоре, Сисак, Јастребарско, који су требали бити прихватилишта, али у суштини, били су прави концентрациони логори – нагласио је Илић.

Илић је истакао да је Јасеновац радио у пуном капацитету до 22. априла 1945. година и да је то највећи од неколико десетина логора који су били распоређени уз Саву.

Јасеновац није био табу тема, али је приступ дискусије о Јасеновцу био табу тема. Није на прави начин истраживан, и онда сте 90-их година распадом државе добили разне ревизионисте, који готово да негирају и једно убиство у тим логорима смрти. Није проблем да постоје таква удружења, али је проблем када и за њих стоји држава, она их финансира, а то је у данашњој Хрватској редовна појава -поручио је Илић.

Илић је напоменуо да је веома важно да 23. априла у Доњој Градини, када ће се обиљежавати Дан сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац, буде што више младих.

Млади нараштаји морали би имати свијест шта је то био Јасеновац. Важно је да 23. априла буде нас што више у Доњој Градини, да покажемо и себи, али и свијету да нисмо заборавили своје жртве – нагласио је Илић.

Извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ПОХАРЕ КУЧА: Траже да се уклони споменик Мирку Петровићу, одговоран за страшне злочине у племену који се и даље памте!

АТЕНТАТ, BRAKE NEWS ИЛИ СТАРИ РАЧУНИ: Владао 30 година, довео грађане до просјачког штапа, распродао фабрике и обогатио се, а данас морамо да га чувамо!

ДАНИ АТЕНТАТА, ТРАМП ИМА ЛОШЕ ШПИЈУНЕ, ДА ЗОВЕ МИЛА: Ђукановић боље обавијештен од Доналда!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

osman8

БОШЊАЧКИ ПУТЕВИ БЕСПУЋА: Брину о Сребреници, злочине Османа Растодера у Плаву и Гусињу ни да помену!

spurnjik

КАКО ТАТА КАЖЕ: Влада Црне Горе забранила рад и емитовање руских медија!

tihomir1

РЕАКЦИЈЕ НА УКИДАЊЕ РУСКИХ МЕДИЈА, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ (УНЦГ): Људи који воде Владу ЦГ су слијепи послушници америчке амбасаде у Подгорици!

pakao

МОНТЕНЕГРИНИ НА АПАРАТИМА: Над Црном Гором се надвила сјенка (Андрија Мандић и капела) мрачнија од италијанске на Петровдан 1941. године!

Gornje-Zaostro-Krug-17-768x432

ЗАОСТРО КОД БЕРАНА: Голуб Добрашиновић, жив се предати Турцима није хтио, братсва дијелио на људе и нељуде!