Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Херцег Нови: Завршен сабор Кола српских сестара!

Свечаном академијом у Херцег Новом, која је уприличена у сали Института Игало, окончан је тродневни Сабор кола српских сестара Србије, Црне Горе, региона и дијаспоре чији је домаћин била Заједница кола Црне Горе.

Како је нагласио Макарије, игуман Манастира Савина, Коло српских сестара извршава мисију цркве, а мисија цркве је, прије свега, да покаже љубав Божију, пише ДАН.

Та љубав је дјелатна, није описна. Не можете љубав описати, њу или осјећате или не осјећате. То је та жива љубав, а сестре имају управо ту мисију да љубав показују дјелатно, живо и да је човјек осјети, казао је игуман Макарије.

Истакао је да је рад чланица Кола српских сестара видљив, а посебно долази до изражаја када су неке недаће у народу, па је и потреба за њиховом помоћи већа.

Човјек треба да ради тајно оно што је добро, а отац небески који види то тајно наградиће, можда само дијелом радости у овом животу, али вјечном радошћу, што је и смисао нашег обитавања на Земљи. Како каже апостол Павле – блаженије је давати него примати. Мисија сестара би била бесмислена да није везана за јеванђељске вриједности. На тај начин ћемо добијати тајну радост, задовољство љубави гдје ћемо бити саосјећајни једни према другима, милосрдни, а кроз то осјећати да је Бог с нама, поручио је игуман Макарије и захвалио сестрама на свему што раде за добробит народа.

У умјетничком дијелу наступили су отац Драгомир Видаковић, Марија Видаковић, Новица Зечевић и Душан Тадић, чланови КУД „Игало“, а приказан је и филм о историјату Кола српских сестара и посјети краља Александра Карађорђевића Херцег Новом пред полазак за Марсеј, аутора Ђорђа Станојловића, према документарној грађи публициста др Горана Комара и Небојше Раша. Академији су присуствовали и конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић, потпредјесник Општине Херцег Нови Мирко Мустур и главни администратор Општине Ненад Ђорђевић. Академији је претходила литургија у Манастиру Савина, а потом и обилазак културно- историјских споменика – Његошеве школе, Куће Ива Андрића и Градског музеја – задужбине Мирка и Олге Комненовић, прве предсједнице Кола српских сестара Херцег Новог. Два дана прије тога сабор се одржавао у Подгорици.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГОРАН КИКОВИЋ СА РУСКИМ АМБАСАДОРОМ: Васојевићи вјерни завјету Светог Петра Цетињског!

АНДРИЈА МАНДИЋ: Икона Светог Ђорђа за пуковника Љубинка Ђурковића, команданта битке на Кошарама!

У БЕОГРАДУ О УБИСТВУ СЛАВКА ЋУРУВИЈЕ, ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ: Нећемо одустати да откријемо убице новинара!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!