Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ХАШКА (НЕ)ПРАВДА: Забранили Косово и Метохију!

-Погрешили смо и нећемо више, овако се тужилаштво Специјалног суда за злочине на тзв. Косову, са седиштем у Хагу, уплело и покушало да се извуче из потпуно апсурдне ситуације, дозвољавајући да им Албанац који је позван на информативни разговор држи лекције о томе да ли се правилно каже „Косово“ или „Косово и Метохија“, пишу „Новости“. То је био повод да се обрати омбудсману суда Пјетру Спери, који је надлежан за заштиту права свих који су под капом ове институције.

Саслушани Гоџули је навео да је „употреба наведеног израза за републику Косово изузетно увредљива, јер се у Србији тај израз користи када се о републици Косово говори на погрдан начин“.

Из Тужилаштва је стигао одговор да је „израз Косово и Метохија коришћен грешком“, да се неће поновити, те је тако Метохија практично забрањена у судском речнику! Случај је закључен тако што је омубдсман одлучио да одбије притужбу, јер се тужилаштво обавезало да неће користити „Косово и Метохија“, наводе „Новости“.

Тужилаштво је истакло да тај израз не користи у својој редовној пракси, формуларима и документима. Обавестило је омбудсмана да је предузело више корака да би се открило како је дошло до „грешке“ и спречило да се она понови.

Назив јужне покрајине, Косово и Метохија, налази се у Уставу Србије, а Албанци стално стално покушавају да уклоне „Метохију“. Од 2012. године, власти у Приштини су забраниле и регистрацију партија које у називу имају ту реч, под образложењем да је то супротно уставу „Косова“.

Иначе, Метохија значи „земља под управом манастира“ и потиче од грчке ријечи метох, а Албанцима боде очи, прво јер је дио званичног назива српске покрајине, а друго јер је симбол вјековног, српског, православног, хришћанског наслеђа на том простору. Простор од Пећи до Призрена се географски назива Метохија управо због бројних манастирских метоха који су се овдје налазили у средњем вијеку, а посебно од 12. до 15. вијека, и пада под Османско царство.

Дечанска метохија и њене међе се детаљно помињу у Дечанској оснивачкој повељи краља Стефана Дечанског 1330. године и протезала се чак и на просторе данашње северне Албаније и простор око Плавског језера у Црној Гори.

извор: васељенска

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МУСЛИМАНСКА (НЕ)ПРАВДА: Емир Суљагић запријетио делегацији ЕУ што се поклонила српским жртвама у Братунцу – “Платићете ми за ово”!

ЖРТВЕ КОМУНИЗМА: Свети Јаков Тумански, УДБА га на смрт претукла, јер је дијелио “Оче наш”!

ЕМИР КУСТУРИЦА: Фобија од Срба се постепено претворила у мржњу према Србима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

kapela-mauzolej

ПОВРАТАК КАПЕЛЕ ОШАМУТИО МОНТЕНЕГРИНЕ: Не дају маузолеј, па да хљеба неће јест, кажу да је умјетничко дјело какво свијет није гледао!

mandić

ЗБЦГ: Подржавамо парламентарну истрагу о државном удару, након ње Мило ће морати у затвор!

moskva2

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ: Забрана руских медија непријатељски акт, одговорићемо!

milo-karikatura-409x298

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

putovrazi

КАДА ПОЛИТИЧАРИ НЕЋЕ ЗАЈЕДНО, ХОЋЕ ПИСЦИ: УКЦГ и УКС представљају књигу Благоја Ж. Поповића ” Стрелице и путоврази”!