Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Горан Киковић: Двије црногорске срамоте – санкције Русији и независно Косово!

Српски историчар Горан Киковић сматра да Црне Горе данас не би било да није било руске помоћи и да је једна од највећих срамота коју је савремена Црна Гора урадила то што је увела санкције Русији.

Ово је друга велика срамота послије признања Косова, рекао је Киковић Срни говорећи о односима Црне Горе и Русије који трају пуна три вијека. Киковић каже да је незамисливо данас проглашавати Русију “фашистичком” када у њој није било ниједног фашисте. Он је истакао да је поносан на вријеме када је био предсједник Скупштине општине Беране, када је у том граду подигнут споменик четвороструком хероју СССР-а Геогргију Константиновичу Жукову, који је поразио Хитлера и фашизам у Европи.

Киковић је подсјетио да је написао књигу “Русија и Црна Гора кроз вјекове”, која је скуп прилога и докумената, а настала је са жељом да успостави паралелу између прошлости и садашњости у односима између Русије и Црне Горе.

Желио сам да надвладам најраспрострањенију савремену лаж у Црној Гори која се јавно изговара повишеним гласом који је саобразан са глупошћу њеног садржаја – како нам Русија никад није помагала, наводи Киковић.

Киковић је истакао да је истина да је пуна два вијека Русија давала бесповратну помоћ Црној Гори.

У овој књизи додао сам објашњење које одговара историјској истини – да руске помоћи и заштите није било, ни Црне Горе било не би, навео је он.

Он подсјећа да црногорско-руски односи на дипломатском плану почињу већ 1711. године, у вријеме владавине владике Данила, те да су хроничари и историчари записали да се Црна Гора у руским изворима помиње на самом крају 17. вијека 1698. године. Киковић наводи да се често посљедњих година чује код необавијештених грађана злонамјерна и нетачна прича – “Русија нас никад није помагала”. Он каже да је најважнију помоћ Црна Гора добијала од Русије и да је то био један од значајнијих финансијских извора.

Укупно годишње давање Русије Црној Гори износило је пред Балкански рат 921.500 рубаља. Црна Гора је, значи, годину и по пред Балкански рат примала помоћ од Русије близу два милиона перпера, од чега је отпадало на војску више од милион и по перпера, навео је Киковић.

Киковић је истакао да ни побједе у Мојковачкој бици не би било да није било пушки “московки” које су добијене од Русије.

Треба овдје подсјетити и на Албанску голготу и да је она смањена захваљујући Руској интервенцији, додао је он.

Киковић је подсјетио на ријечи Светог Петра Цетињског, који је свом насљеднику на трону црногорских митрополита, Петру Другом Петровићу Његошу, оставио завјештање на самртном часу: “Моли се Богу и држи се Русије”.

Ове ријечи се већ скоро два вијека котрљају по црногорском камењу и одјекују уз поруку. Русије се и данас држе они Црногорци који се Богу моле, у Бога вјерују и који Богу вјерују, закључио је Киковић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПУНИ СЕ ЧАША ЖУЧИ, ТИК-ТАК: ДНП суспендовао подршку Милојку до краја јуна, траже усвајање резолуције о Јасеновцу, двојно држављанство, да српски буде службени језик, враћање тробојке…!

АНДРИЈА МАНДИЋ ПОВОДОМ РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ: Црна Гора се понизила, Срби се ујединили!

СТАВ И ТО СРПСКИ, МИЛОШ КОВИЋ: Резолуција је фалсификат, након гласања политика реципроцитета!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

milojko

СРПСКИ ПОЛИТИЧКИ АНТИФЕНОМЕН: Гласаш за власт, која потом све ради против Срба!

pupovac

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!