Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“FIDELITY CONSULTING”: Са Европом 2 нема неизвјесности – пропадамо 100 одсто!

Након тачно 103 дана постизборног нестрпљења о најављеном програму Европа сад 2, добили смо ни мање ни више него најобичнији калкулатор, који тренутну нето плату претвара у тренутну бруто плату и то представља као нову нето плату.

Звучи конфузно? Ево вам га на: након више од 3 мјесеца чекања, добили смо математички исказ који потврђује наше мајско пророчанство да ће доприноси за пензијско инвалидско осигурање бити укинути, чиме се уништава концепт међугенерацијске солидарности.

И не само то – према овом калкулатору, укидају се доприноси за незапосленост (и за запосленог и за послодавца) као и доприноси за Фонд рада. Е да, укида се и порез на доходак који иде општинама.

Како смо стигли до овог закључка?Симплификација је мајка разумијевања. Елем, данас нам је пружена јединствена прилика да на сајту ЕС упишемо своју тренутну плату и воила – на екрану дигитално фрца нови износ нето плате (заправо садашња бруто плата) после спровођења финансијске „чаролије“ зване Европа Сад 2.

Како би тестирали ову тврдњу на просјечној плати, унијели смо просјечну нето плату за јул по Монстату, од 797 еура. Шта смо добили кад смо кликнули на наранџасто поље? Нето плата за јул по ЕС2 износи 993 еура, цифра која је идентична јулској бруто плати по Монстату.

Ово непретенциозно децифровање програма ЕС2 крије неизбјежну истину: доприноси за пензијско инвалидско осигурање биће заиста укинути. Уз њих, укидају се доприноси за незапосленост (и за запосленог и за послодавца), доприноси за Фонд рада као и порез на доходак од којега се у највећој мјери финансирају општине. Свеукупно, ово ће имати несагледиве посљедице по стабилност економско-финансијског система у Црној Гори, са посебним нагласком на неодрживо финансирање Фонда ПИО и општина.

Питате се зашто је неодрживо? Ево математике.

Држите се чврсто, цифра је астрономска: за финансирање овог повећања, треба нам годишње тачно 606.872.448 еура(да, преко 600 милиона еура годишње), или ако вам је драже, преко 10% бруто домаћег производа. ГОДИШЊЕ.

За 10 година, овај програм коштаће 6 милијарди еура колико износи цијели БДП за 2022. годину. Како смо дошли до овог астрономског износа? Нимало компликовано. Узели смо број запослених на крају јула (258.024), помножили са мјесечним повећањем просјечне плате (196 еура) и све то помножили са 12 мјесеци. Када се та три броја помноже, добија се цифра од 606.872.448 еура.

Рачуница је једноставна: сваки грађанин Црне Горе, њих 620.000, од беба до баба и ђедова, за ову финансијску аватуру ће „издвојити“ по око 1.000 еура годишње.

На крају овог уводног поста у најзначајније друштвено питање у Црној Гори, постављамо незаобилазно питањце које дигитална анимација свјесно прећуткује: ОКЛЕ ЋЕ СЕ НАДОМЈЕСТИТИ 606 МИЛИОНА ЕУРА ИЛИ 10% БДПа ГОДИШЊЕ?

П.С. Овдје нисмо обрачунали колико пара фали за најављено повећање просјечне пензије на 600 еура!

Извор: FIDELITY CONSULTING

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

ОТАЦ ПРЕДРАГ ШЋEПАНОВИЋ У КАMНИЧКОЈ БИСТРИЦИ: Ово је за нас свето мјесто!

НА ДАНАШЊИ ДАН 1845. ГОДИНЕ: Почела градња капеле на Ловћену!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!