Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕМИР КУСТУРИЦА: Живимо у дигиталном затвору у којем је лаж проглашена истином!

Прослављени редитељ и писац Емир Кустурица представио је синоћ у Студентском културном центру у Београду своју књигу “Кад мртве душе марширају”. Кустурица је рекао да се плаши нове идеје “компостације” човјека, односно његовог претварања у ђубриво, по којој не постоји ништа осим “вјечне садашњости” – ни сахрана, ни душа, нити Бог.

Он је указао да та нова идеја пријети да обрише хришћанство и човјека, доводећи до краја кризу хуманизма, о којој су говорили велики мислиоци Фридрих Ниче и Фјодор Михајлович Достојевски.

Кустурица је објаснио да творци новог свјетског поретка и њихови сљедбеници стварају обрасце по којима се од мртваца “компостацијом” добија “кубик земље богате хранљивим материјама”, а “људи мјесец дана прије сахране постају маринирани”.

– На којем путу маршира душа у новом свјетском поретку? Она не лебди, него маршира са другима – рекао је Кустурица, који је истакао да је калуп за сатирање људи и народа, лансиран у Давосу упутством за уништење славенских народа.

Кустурица је објаснио да оснивач и предсједник Свјетског економског форума у Давосу Клаус Шваб и “секта богаташа” радом на четвртој индустријској револуцији заправо иду на то да униште све што је добро у свијету. Он је оцијенио да машина “секте богаташа” може да меље до тачке док човјек не препозна да је стигао на ивицу амбиса и да га сваки нови корак води у пропаст.

Живимо у свијету у којем је лаж постала истина. Али, ипак вјерујем да све не мора бити црно, односно да није толико црно. Као што у човјеку постоји баланс између црвених и бијелих крвих зрнаца, тако вјероватно и у планети постоји неки Божији зарез, који раздваја добро од лошег и увијек даје шансу да добро превагне – рекао је Кустурица.

Он је нагласио да, упркос тами која окружује, треба бити оптимиста, о чему говори и посљедња реченица у његовој књизи, која гласи да је мрак најгушћи пред свитање.

Београд - промоција књиге Емира Кустурице - Фото: СРНА

О књизи су, осим аутора, говорили професор на Филозофском факултету у Београду Мило Ломпар и Бранимир Нешић, директор издавачке куће “Катена мунди”, која је објавила ово дјело.

Ломпар је рекао да централно мјесто у књизи, која је настала на основу редитељевог подкаста “Мој живот” на “Спутњику”, заузима идеја технолошке револуције, која се поима као идеја које је људско постојање довела до самог краја.

Давос као симбол и покретач те револуције у овој књизи је позорница на којој Кустурица износи своје идеје и виђења. Сва питања нас воде једној идеји, присутној дуж целог 20. века, а то је криза хуманизма – објаснио је Ломпар.

 

Подсјетивши да су ту идеју формулисали Ниче и Достојевски, тако што је први нихилистички свијет дефинисао ставом “Бог је мртав”, а други кроз уста једног од јунака књиге “Браћа Карамазови” поручио “ако Бога нема, све је дозвољено”, Ломпар је указао да је криза хуманизма била пут у понор човјечанства, односно у Први свјетски рат и све касније сукобе.

После су други мислиоци установили да у западном друштву више није на делу смрт Бога, него и смрт човека. Питање је у име чега се Кустурица као аутор ове књиге противи духовној стварности овог времена. То је његов став да биће човека, хришћанства и уметности мора да буде сачувано и да треба обновити хуманистичко друштво – рекао је Ломпар.

Он је закључио да књига “Кад мртве душе марширају” због тога представља ангажовани став интелектуалца у духовној ситуацији данашњег времена, додајући да тај ангажман у својој основи има хуманистичку перспективу.

Нешић је рекао да је Кустурица, говорећи о хапшењу и депортацији Новака Ђоковића из Аустралије, данашњи свијет упоредио са затвором у којем бодљикаве жице више нису само најизразитији симбол неслободе, те изнио тезу да смо на корак од остваривања идеје свјетске владе о планетарној доминацији и дигиталном затвору.

Он је истакао да је Кустурица у свом дјелу скренуо пажњу на погубне посљедице дигитализације и опасности које носи четврта индустријска револуција, откривајући у каквој су вези Шваб и екипа из Давоса, са једне, и пропаст свијета, са друге стране.

Извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“ПОЛИТИКА”: Курти нуди Ватикану српске храмове!

У ДАНИЛОВРАДУ, 20. ЈУНА: Гусларско вече поводом 72 године ГД “Његош”!

ЧИЈИ ЈЕ ТУЖИЛАЦ ВЛАДИМИР НОВОВИЋ: Црне Горе или Америке?

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!