Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Дуго је требало: Поништено рјешење МУП-а о забрани уласка Владимира Божовића у Црну Гору!

Управни суд поништио је рјешење МУП-а о забрани уласка у Црну Гору Владимиру Божовићу. Пресудом Управног суда Црне Горе усвојена је тужба амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића и поништено рјешење Министарства унутрашњих послова од 10.11.2022. године.

Тим рјешењем одбијена је, као неоснована, жалба тужиоца изјављена против рјешења Управе полиције -Сектор граничне полиције – Регионални центар граничне полиције „Сјевер“ – Станица граничне полиције И Рожаје којим је тужиоцу, држављанину Републике Србије, забрањен улазак у Црну Гору, јер је увидом у евиденције које води Управа полиције утврђено да постоје сметње за улазак у Црну Гору из разлога националне безбједности, истиче се у одлуци Управног суда.

Додаје се да је Управни суд је утврдио да у рјешењима управних органа није појашњено због којих разлога Божовић представља сметњу по унутрашњу безбједност, односно што је разлог да му се забрани улазак на територију Црне Горе.

Ово из разлога што се у рјешењима управних органа наводи да је увидом у евиденције које води Управа полиције утврђено да постоји сметња из разлога националне безбједности за улазак тужиоца у Црну Гору, те да је Управа полиције о томе обавјештена актом Агенције за националну безбједност који је означен степеном тајности „тајно“, због чега подаци из истог не могу бити презентовани у рјешењу о забрани уласка у Црну Гору. Суд закључује да није спорно то што Агенција за националну безбједност, сагласно законским овлашћењима, утврђује постојање разлога, који са аспекта националне безбједности, представљају сметњу за улазак у Црну Гору и што није дужна да те разлоге образложи, наглашено је у пресуди Управног суда.

Међутим, додају, појам права на правично суђење, у смислу одредбе члана 6 Европске конвенције о људским правима и основним слободама, подразумијева, између осталог и правило о „једнакости оружја”, као и право на образложену одлуку и поуздане доказе.

Управни суд закључује да се законитост рјешења може испитати једино уколико су познати разлози због којих тужилац, евентуално, представља сметњу по националну безбједност, и ако о томе постоје одговарајући докази, који, уколико су такве природе да би се њиховим објелодањивањем, из одређених разлога, угрозила национална безбједност државе, не морају бити објелодањени и наведени у рјешењу, али, неспорно, морају постојати и уз списе предмета, као подаци са ознаком тајности, бити достављени на увид Суду, о чему се у кнкретном не ради, због чега је Управни суд тужбу усвојио и оспорено рјешење поништио, закључују у Управном суду.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ И УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА: Осуђујемо покушај смјене Јанка Јелића, није култура све што се назива културом!

СРБИН ГАЗИ: Новак Ђоковић у полуфиналу Монте Карла!

МР МОМО ЈОКСИМОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ПАРТИЈЕ ПЕНЗИОНЕРА: Најстарији суграђани све лошије живе, власници трговинских ланаца све богатији, а власт ћути!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!