Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДРИТАН АБАЗОВИЋ: Мафија и држава!

Пише: Дритан Абазовић

Јуче су припадници Управе полиције (УП) током контроле “Бемаксовог” солитера пронашли опрему коју користи само полиција и војска. За многе грађане изненађење, а за понекога само потврда ранијих сазнања и скромна професионална сатисфакција. И како то бива, за тужилаштво нико није одговоран, јер је то опрема и пиротехника коју је лице М.М. (бивши полицајац) из “Тигровог” обезбјеђења ту привремено складиштио “потпуно регуларно”. Што се каже – уобичајена пракса је за те људе да посједују пиштоље, шок-бомбе, панцире, наравно и државна обиљежја, јер све раде у “име државе” и “за државу”…

Питање које постављам јавно је сљедеће: нека тужилаштво провјери има ли полиција баш такву и идентичну опрему? Да ли наша Специјална антитерористичка јединица (САЈ) има бијеле панцире? Нека виде чему је та опрема била намијењена и постоји ли веза са неким догађајима од раније? Ако на ово дају одговоре (а вјероватно неће, јер се са “дивљим животињама” нико не игра) доста тога ће им бити јасније.

Сва срећа па се појавио “скај”, нарочито овај за који је сазнала јавност. Тиме је осујећено доста тога. Исто тако добро је да сам лично са позиције премијера таргетирао врх криминалне пирамиде међу којима Т. и З. (нијесу једини наравно), а они мене дали на суд чије је главно рочиште заказано за септембар. И ту се полако бистре воде, биће још занимљивих сазнања. За тужилаштво можда је опет “недовољно”, али за грађане више нема дилеме. Као што им сваким даном постаје јасније са чиме смо се нас неколицина сусрели покушавајући државу истргнути из загрљаја мафије. То је и најбољи одговор зашто је толико пропаганде у ове три године (нарочито посљедњу годину дана) усмјерено да се свеже рука правде и ућуте сва уста истине у овој земљи.

Сјећа ли се још неко оне ситуације око државног удара, када је Демократском фронту (ДФ) стављано на терет да руши државу, јер су у неком стану пронађене праћке и друга опрема којом се требала преузети Скупштина, а наводно оружје бачено је у неко језеро. Специјално државно тужилаштво (СДТ) је тада било врло ажурно, и сав свој рад и кредибилитет свело на “одбрану државе” од керамичара, кафе-куварица и бивших убица, занемаривши сваку борбу против организованог криминала. Данас, тужилаштво, на сву срећу, не размишља више о нискоквалификованој радној снази, али је питање увезује ли организовани криминал, конкретно нарко-картел и шверц цигарета са неким старим или новим “државним ударом” или ситуацијама које су се већ десиле. До њих таква сазнања, чини се и даље – не допиру. Чудно. Да буде јасно – дио пронађене опреме служи искључиво за специјалне операције које настају усљед великог нарушавања јавног реда и мира. Размишља ли неко да су се можда “Тигар”, З. и њихова “парамилитарна група” изнад које стоје још два лица, спремала управо за изборни дан – неважно, предсједничких или парламентарних избора. Сјетите се дојава о бомбама на бирачким мјестима тик пред затварање биралишта, на дан предсједничких избора, или других дојава које су такође биле учестале током јунског изборног циклуса. А не заборавите ни раније догађаје као што је било устоличење, учестали протести за одбрану устава због Закона о предсједнику и најаве нереда и наводног грађанског рата ако дође до потписивања Темељног уговора.

Да подсјетим читаоце ових редова – присјетите се 2015. године и шта се дешавало уочи и током великих протеста. Тада су ови актери своје “јединице” распоредили на двије главне локације, у Хотелу “Подгорица” и у Старој згради Владе Црне Горе. Ни тада није било ништа спорно за тужилаштво, па је група младића са фантомкама, који су бацали “Молотовљеве коктеле” на Скупштину, остала анонимна до дана данашњег. И сада ће се десити слично – анонимност је када су ови људи у питању загарантована, осим ако их не разоткрије неки “тајни агент” из сопствених редова. А, наравно, адвокати ће их научити шта да кажу пред надлежним органима.
имаге

Нека остане записано као оперативно сазнање из “извора блиских истрази” који су се до сада показали непогрешиви – можда су овога пута имали другачији план – сложенији. Можда су имали намјеру да убију премијера, можда су разрађивали сценарио постављања експолозивне направе у једној значајној институцији, након чега би настао хаос и уз медијацију збуњене међународне заједице и групе плаћених лобиста дошли би поново до контроле државног апарата. Можда су схватили да је све отишло предалеко, па су почели сами себи да подмећу… а можда су само што је, по тужилаштву вјероватно најреалније – опрему донијели да би им трулила у магацину и имали мало пиротехнике за Нову годину и за дан избора нове владе… Процијените сами. Најважније је да су сви процеси протекли у доброј атмосфери и на томе треба честитати институцијама које су цијело ово вријеме биле задужене за спровођење мјера безбједности и успјешно отклониле сваку пријетњу.
имаге

И да, хоботницу не чине само људи са криминалним бекграундом, они су сад мање-више постали познати јавности. Проблем и конфузију чине они активни актери јавне сцене који раде у многим институцијима, организацијама или индивидулано, представљајући се као “независни”, људи из бизниса или неријетко као цивилни сектор… Неки од њих сједе у стакленој згради “Бемакса”, а неки у становима које су купили по “специјалним” цијенама од истих или их добили џабе од државе. Међутим, све има свој почетак и свој крај, а истина као и вода увијек нађе свој пут. Клупко је почело убрзано да се одмотава, надам се само да ће правда бити бржа од потенцијалних жртава. Историјске процесе нико више не може зауставити, зато се радујмо периоду отрежњења који је пред нама! Ђе су документа? На сигурном!

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“ПРЕСИНГ” НА ГРАДСКОЈ ТВ: Тоталитаризам, крвна освета и ДПС патриотизам!

ДПС КОЛУМНИСТА НА ЗАДАТКУ: Док Мило најављује освету, Љубо оптужује православље за радикализацију!

СЛАЂАНА КАЛУЂЕРОВИЋ ПОРУЧИЛА МИЛУ: Вук длаку мијења, али ћуд никада!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

комуниуби

КОМУНИСТИ ЦРНИ ВРАНИ И ЊИХОВИ ЗЛОЧИНИ: Убили Љубицу Поповић у Лушцу код Берана, њен убица постао народни херој!

gradski trg (5)

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ ТРГА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Неће џамију у центру града!

катнић0

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

Tito

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

скадаркон

СРПСКИ СКАДАР, КОНФЕРЕНЦИЈА: БИХ немогућа држава, Бошњаци да се одрекну тобожњег геноцида у Сребреници, у Мостару ускоро Српска кућа!