Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министарство просвјете: Кривична пријава против Чиргића, плате запослених измирене, декан сије неистине!

Министарство просвјете, науке, културе и спорта на чијем челу је Весна Братић ће поднијети кривичну пријаву надлежном државном тужилаштву против Аднана Чиргића и других окупљених лица у циљу утврђивања њихове одговорности поводом данашњег окупљања на Цетињу.

Министарство просвјете, науке, културе и спорта осуђује данашњи инцидент на ненајављеном скупу у организацији Факултета за црногорски језик и књижевност. Група лица предвођена деканом поменутог факултета, Аднаном Чиргићем, извршила је упад у просторије ресора за културу на Цетињу са намјером да изазову инциденте, тврде у том Владином ресору.

Окупљени су, пише у саопштењу Министарства, уз пјевање скарадних пјесама и непримјерено скандирање засули каменицама ову институцију, вријеђајући и застрашујући запослене, уз очигледно непоштовање епидемиолошких мјера.

Након вербалног напада услиједио је противправни упад у просторије Министарства, установу која има статус културног добра од националног значаја. Овакво понашање недостојно академске заједнице нецивилизацијски је чин и представља непримјерен напад на државне институције. Напомињемо да је Министарство просвјете, науке, културе и спорта у складу са својим законским овлашћењима уредно измирило зараде запосленима на овом факултету и да декан ФЦЈК свјесно обмањује јавност износећи неистине на рачун Министарства, притом тврдећи да се планира укидање овог факултета, закључују у Министарству просвјете, науке, културе и спорта.

Поводом данашњих дешавања на Цетињу реаговао је и координатор у Министарсву просвјете, науке, културе и спорта Драган Копривица. Он је оптужио декана Факултета за црногорски језик Аднана Чиргића да је злоупотријебио студенте. Спреман је, каже, да са било ким обави разговоре и изражава жаљење што се, како истиче, “спонтани” скуп претворио у рушилачку, хулиганску акцију пробоја у државне просторије ресорног Министарства, о чему и правна држава мора дати своје тумачење.

С обзиром на то да не припадам особама које дижу тензије, а могао бих то поводом данашњих немилих дешавања испред зграде и у самој згради ресора за културу на Цетињу, навешћу само неколика детаља: Битан је податак да је испред зграде организован непријављени скуп, тзв. “спонтано окупљање”, незадовољних студената и професора Факултета црногорског језика и књижевности. Наравно, све у режији Аднана Чиргића, који се на протесту понашао не као професор универзитета, него је вриштао као обични хулиган и уличар, казао је Копривица.

Није хтио, каже, пропустити прилику, и поред упозорења полиције на Цетињу да је његов излазак ризичан, па је изашао пред скуп да поздрави присутне и позове на разговор неколико професора и студената, што је била и његова обавеза у датом тренутку.

Наравно, чим сам се појавио, Чиргић је доживио делиријум тременс, што се пренијело на један број присутних. У покушају да смирим ситуацију послао сам чак и пољубац окупљенима прије него позовем представнике да уђу у зграду, али су већ тад почеле пријатељски да лете каменице, па сам ушао у улаз. Затим је један број острашћених појединаца насилно продро у зграду и поред полицијског и дежурног обезбјеђења, па су и ускакали у канцеларије, викали на запослене службенице правећи неред по службеним просторијама, ваљда да им на пригодан начин честитају Осми март. Вјерујем да ће о том класичном упаду у државне просторије и надлежни органи дати свој суд, каже Копривица.

Окупљенима је, истиче, у најбољој намјери хтио саопштити став ресорног Министарства да студенти ФЦЈК немају разлога да брину за своје студирање, да буџет још није усвојен.

Али се од Чиргићеве вриске из масе није могло доћи до ријечи. Наравно, он је направио вид класичне злоупотребе студената првенствено у своје сврхе. А кад већ апелује за уплате нек се запита колико је досад државног новца отишло на његове апанаже као, наводно, истакнутог културног ствараоца, при чему он нема законски основ за стицање тог статуса. А и иначе сматрам да Чиргић има неке проблеме личне природе. У сваком случају, кад год затреба, спреман сам да са било ким обавим разговоре на Цетињу, и изражавам жаљење што се “спонтани” скуп претворио у рушилачку, хулиганску акцију пробоја у државне просторије ресорног Министарства, о чему и правна држава мора дати своје тумачење. Колико год нереди и немири по Црној Гори неком одговарали, грађански мир представља основ свих перспектива наше земље на путу ка ЕУ. Свакако, у то се не уклапају насилни акти попут данашњих, уз ускакање појединаца у државне просторије и прављење хаоса по високој институцији Црне Горе, закључио је Копривица.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ИСТОРИЈА И ЦРНА ГОРА: Нова сазнања о убиству Бошка Бошковића 1924. године, спорни списи генерала Јауковића!

ДИЈАСПОРА, АНТОНИЈЕ КОВАЧЕВИЋ: Вучићева застава, руско њет и друге игре око Резолуције која најмање има везе са Сребреницом!

ЕМИР КУСТУРИЦА: Резолуција не признаје свјетско право, Српска ће опстати!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

Jasenovac-Foto-Milkica-Milojevic-Blic-1024x576

ВЛАДАЈУЋА ВЕЋИНА ПРЕДЛОЖИЛА: Текст Резолуције о Јасеновцу!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

patru

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!