Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДОМАЋА РАЗЈАШЊАВАЊА, ЦРНА ГОРА МИМО СВИЈЕТА: Исламски свијет на страни Русије, домаћи муслимани поријеклом Срби на страни Запада!

У организацији Српског националног савјета Црне Горе и Српског информативно-културног центра „Свети Сава“, у оквиру програма „Српско културно љето-Беране 2023“, одржана је Академска трибина на тему “СРБИ, БОШЊАЦИ И МУСЛИМАНИ У ЦРНОЈ ГОРИ” у којој су учествовали историчар Салих Селимовић и проф. др Саво Марковић. Отварајући трибину и говорећи о гостима новинарка Ивана Рмуш је истакла да је Салих Селимовић познат по својим истраживањима у областима историје исламизације југословенских простора, док Проф. др Саво Марковић, познати друштвено-политички радник у својим излагањима као посебан савјет истиче да је знање истина, а да истина не може да буде погрешна.
Говорећи на тему „Срби, Бошњаци и Муслимани у Црној Гори“ професор Салих Селимовић је истакао да се исламизација на овим просторима појавила у 15. вијеку.
На слици може бити: 2 особе и текст
Прво су се појединци из дијелова властеле исламизирали, да би то касније било и са другим слојевима друштва.Већ у 16. и 17. вијеку исламизација је добила одређени замах јер се туrска окупациона власт стабилизовала. Јасно је да ти који су се исламизирали, да су били аутохтоно српско становништво. Према томе није се могло исламизирати неко друго становништво осим овог које је постојало. То је оно што често желе да се заборави, да то, наводно, није истина да су наши Муслимани-Бошњаци дошли из Анадолије-то је једна велика неистина. Први раскол између Муслимана Срба и православних Срба догодио се за вријеме Аустро-Турских ратова, посебно у чувеном Бечком рату када су се наши Муслимани дефинитивно опредијелили за туrску државну идеју, а хришћани стали на страну Аустрије, Венеције, а касније и Русије. Данас цијели исламски свијет разумије ситуацију која се догађа у Украјини, а наши Муслимани не разумију. Многи су стали на страну православне Русије која штити један филозофски поглед нa свијет, једну цивилизацију која има своју будућност у односу на западну цивилизацију која је у декаденцији и пропадању. Зато је исламски свијет схватио ту игру и стали су на страну Русије, а наши Муслимани и овдје у Црној Гори и у БиХ то, нажалост, нијесу схватили, казао је, између осталог, Селимовић.
Проф. др Саво Марковић је подсјетио на мишљење историчара Милорада Екмечића да су Бошњаци од 1848. године до данас десетак пута промијенили своје етничко име.
На слици може бити: 6 особа и текст
То се искључиво дешавало због политике, не због етноса и вјере, а већина тих политика била је усмјерена да се завади истородни народ. И Муслимани су поријеклом Срби о чему свједочи и књига Салиха Селимовића „Знаменити Срби исламске вјероисповијести“, гдје се види да је друштвена елита Муслимана вукла поријекло од Срба. Поменућу Мешу Селимовића, Скендера Куленовића, Џемала Биједића, Емира Кустурицу…, све су то људи који су свјесни свог поријекла и ту нема ништа лоше. Лоше је када се историја тумачи на тај начин, када се клерикализује. По пописима из 1895. и 1900. године структура становништва је била 95 одсто Срба и 5 одсто Албанаца. Док је било тако, било је добро а после смо се подијелили по разним основама-казао је Марковић.
По ријечима организатора у кући српских организација у Беранама сваког петка, до краја септембра, одржаваће се Академске трибине, музичко-поетске вечери и низ културно-умјетничких дешавања. Наредног петка 28. јула са почетком у 20 часова биће организована академска трибина на којој ће говорити књижевник и публициста Драгослав Бокан.
извор: српске новине
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЦАР ПЛАНИНА: Ком – вaсојевићки Олимп!

СРПСКА: У Билећи одата почаст царској породици Романов и донским кадетима!

ПОЗНАТО, А НЕПОЗНАТО: Када су Слобо и Фрањо жељели да буду Тито!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

moskva2

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ: Забрана руских медија непријатељски акт, одговорићемо!

milo-karikatura-409x298

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

kuci

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ПОХАРЕ КУЧА: Траже да се уклони споменик Мирку Петровићу, одговоран за страшне злочине у племену који се и даље памте!

putovrazi

КАДА ПОЛИТИЧАРИ НЕЋЕ ЗАЈЕДНО, ХОЋЕ ПИСЦИ: УКЦГ и УКС представљају књигу Благоја Ж. Поповића ” Стрелице и путоврази”!

velika1

УОЧИ СРЕБРЕНИЦЕ: Имена џелата који су починили масакр у Велици 28. јула 1944. године, муслимани се нијесу извинили Србима и покајали због злочина!