Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДИЈАСПОРА: Четнички дом у Калгарију!

Покрет српских четника Равне Горе у Калгарију, Алберта, Канада, планирао је четнички центар од свог оснивања у марту 2003. године. Сан да имају своје место коначно се остварио крајем августа 2023. године када је „Зграда Наслеђа“ (Тхе Херитаге Буилдинг ) добила „пролаз” општинског округа Футхил у Калгарију за коначну инспекцију. Зграда Наслеђа или како би српски рекли Задужбина је заједнички напор четника из Калгарија и Српске православне цркве Светог Симеона. Зграда се налази на црквеном имању од 18 јутара који се налази у Де Винтону на периферији Калгарија. Објекат Наслеђа имаће двоструку намену, при чему ће последњи спрат користити равногорски четници, док ће главни ниво служити цркви као објекат за одржавање са простором за прављење свећа и гаражом за опрему за одржавање.

Четници из Калгарија, познати и као Равногорско друштво за српско наслеђе (Равна Гора Сербиан Херитаге Социетy, РГСХС), регистровани су као баштинско друштво у покрајини Алберта. Цркви су донирали 415.000 долара за изградњу Зграде Наслеђа, са изузетком 5.000 долара колико је донирано „Меморијалној Холокауст фондацији Јасеновац“ за масовну куповину књиге др Гидеона Грајфа „Јасеновац – Аушвиц Балкана“ и „Погледима“ за документарни филм о Војводи Момчилу Ђујићу. Укупни трошкови изградње Херитиџ зграде су близу 600.000 долара, што укључује паркинг са тезгама.

Четници из Калгарија су били веома активни у српској заједници Калгарија у промоцији српске историје и културе кроз гостујуће говорнике из Србије и Северне Америке, вечери историјског филма и друге догађаје као што је обележавање 100 година од Првог светског рата, који симболизује победа и жртва српског народа са вером у Бога, Краља и Отаџбину. Врхунац рада групе било је откривање и освећење Спомен-плоче 29. септембра 2012. године у покрајинском парку Питер Логхид у канадским Стеновитим Планинама где се налази планински врх назван по војводи Радомиру Путнику. Натпис на спомен-плочи гласи:

„Планина Путник је названа у знак вечног сећања на мушкарце и жене савезничке војске у Србији и њиховог вођу војводу Радомира Путника (1847-1917). Србија је током Првог светског рата (1914-1918) изгубила четвртину свог становништва, како војске тако и цивила. Ова жртва је била део напора Канаде и савезника у Европи против три империје да заштите права и слободе човечанства“.

Планина Путник је добила име 1918. године у знак захвалности за жртве војводе Радомира Путника и српске војске током Великог рата.

Благослов зграде Наслеђа: С лева на десно: Филип Петровић (председник Српске православне цркве Светог Симеона), протојереј Синиша Милутиновић из Ванкувера, протојереј Обрад Филиповић из Калгарија, епископ Митрофан и кумови Бранко и Катрина Тумбас

Зграду Херитиџ у Калгарију пројектовао је Зоран Ивановић, локални српски архитекта, да одражава стару традиционалну српску грађевину, виђену у старом крају, са око 4000 квадратних стопа на два нивоа. Планови за други спрат укључују српску библиотеку у којој ће се налазити историја и друге српске књиге, укључујући ретке књиге које су набављене при продаји имања и које су донирали појединци. У плану је да библиотека у будућности постане српски истраживачки и образовни центар. Ту је и простор за састанке и презентације, канцеларија, чајна кухиња и отворена веранда са роштиљем са погледом на фудбалске терене које користе локални српски фудбалски тимови.

У недељу, 1. октобра, овај дом српског наслеђа благословио је Његово Преосвештенство Епископ Српске Православне Цркве у Канади др Митрофан (Кодић) после богослужења. Кумови за ову прилику били су равногорци Бранко и Катрина Тумбас. Парохијани су пратили Епископа Митрофана, протојереја Калгарија Обрада Филиповића и протојереја Синишу Милутиновића из Ванкувера док су ишли до нове зграде. Када су се сви окупили на спрату, почео је благослов и освећење и тада су сви први пут посетили равногорску библиотеку и простор за састанке.

У суботу, 21. октобра, четници из Калгарија одржали су банкет поводом прославе 20 година постојања Покрета српских четника Равна Гора у Калгарију и завршетка Зграде Наслеђа. Вече је почело говором председника Одбора Покрета српских четника Равне Горе у Калгарију Бошка Ивковића након чега је уследио инспиративни видео који су српски четници направили у Аустралији уз музички аранжман Миће Петровића из Мисисаге, Онтарио. Видео је демонстрирао чврсту везу између Покрета српских четника Равна Гора и Српске православне цркве. Након говора и видеа, коло извела је фолклорна група СКУД Фрула из Калгарија.

Музику вечери чиниле су и народне и четничке песме светског хармоникаша Велимира Живковића из Београда, професионалног пијанисте и клавијатуристе Банета Ђорђевића из Чикага и домаћег певача Микија Стојнића. Једном речју, вече је било „магично“ и дуго ће се памтити.

Намера је четника из Калгарија да убудуће организују посете чланова других одбора и Централне управе Покрета српских четника Равне Горе и других родољубивих Срба који би желели да посете четнике на канадским Стеновитим планинама. Ово је једини одбор Покрета српских четника Равне Горе у западној Канади.

Покрет српских четника Равне Горе у Калгарију одаје признање члановима који су допринели успеху наше организације, међу којима су Бошко, Весна, Џорџ и Јована Ивковић, Брајан и Катрина Тумбас, Богдан Карађорђевић и Марчела Мареј, Светомир (Токи) Петровић , Милан Раденковић, Коста Греговић, Кејси и Шерил Портер, Ђуро Босанчић, Мишо Панић, Брајан Дојчиновић, Саша Дојчиновић, Душан Маодуш, Мери Димитријевић Вега, Ацо Тадић, Душан Микулић, Пуниша Милетић, и Рајко Црногорац. Одбор се захваљује Бранку Вукелићу, првом председнику и оснивачу Одбора, што је преузео иницијативу за оснивање огранка Покрета српских четника Равна Гора у Калгарију. Посебна захвалност иде Весни Ивковић која је водила Одбор у његовој квалификацији као добротворне организације са Одбором за контролу алкохола владе Алберте, што је тој организацији омогућило да добије приход од финансирања казина. На крају, Одбор жели да се посебно захвали Ђури Босанчићу, који се тренутно налази у дому за негу након операције, што је присуствовао банкету и унео свој смисао за хумор. Његова воља и хумор су нас научили да доброг човека не можете задржати, а посебно оног са четничким срцем. Равна Гора Победити Мора!

(Пренето из листа ”Србија”, гласила ПСЧ ”Равна Гора”), припремио Бошко Ивковић

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У “СРПСКОЈ КУЋИ” ПОВОДОМ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ САОПШТЕНО: До сада пописано 650.580 настрадалих у Другом свјетском рату!

УН И У ЛИЦЕ, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Албанци спроводе правно и физичко насиље над Србима!

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!

мАКЕДОНИЈА2

ИВАН СТОИЉКОВИЋ: У Македонији Албанци владају и народ не питају!