Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Данас је Марковдан: Слава Подгорице без литије!

Данас је празник Свети апостол и јеванђелист Марко. Он је био сапутник и помоћник апостола Петра који је у својој Посланици Марка назвао својим духовним сином. Марко је написао Свето Јеванђеље, које је и апостол Петар посведочио као истинито. Посијао је сјеме хришћанства по Ливији, Амоникији и Пентапољу.

Из Пентапоља је отишао у Александрију и ту основао цркву, поставио епископе и учврстио хришћанство. Своје проповеди је поткрепљивао многим чудесима и добрим дијелима.

Страдао је од незнабожаца који су га ухватили и уз силне погрде вукли по улицама Александрије. Сав изранављен и крвав доспео је у тамницу, гдје му се јавио анђео небески, а потом и Исус.

Сјутрадан су поново почели да га муче, али је он издахнуо и отишао душом у бољи свет.

Марковдан је слава Подгорице. Црквена Општина подгоричка саопштила је прије три дана да, као и претходне године, због поштовања здравствених мјера и немогућности одржавања јавних скупова са већим бројем људи, неће организовати традиционалне литије за Марковдан (8. мај) и за Светог Василија Острошког (ходочашће за Острог, 10. маја).

Честитајући вјерном народу и свим људима добре воље најрадоснији хришћански празник Васкрс, молимо се Васкрслом Господу да од цјелокупног људског рода у читавом свијету отклони најновију пандемију вируса корона која је однијела више од милион живота у свијету и која је оставила тешке последице по здравље људи. Из тог разлога обавјештавамо вјерни народ да, као и претходне године, Црквена општина подгоричка, из разлога поштовања здравствених мјера и немогућности одржавања јавних скупова са већим бројем људи, неће организовати традиционалне Литије за Марковдан ( 8. мај ) и за Светог Василија Острошког (ходочашће за Острог, 10. маја), наводи се у саопштењу.

Како су казали, „празник Светог Марка заштитиника града Подгорице и Светог Василија Острошког Чудотворца прославићемо служењем Светих Литургија у храмовима Подгорице“.

-Остајемо у нади да ће Васкрсли Господ донијети здравље цјелокупном људском роду, као и покој душама свима који су пострадали у савезничком бомбардовању Подгорице 5. маја 1944. године. Христос Васкрсе ! Ваистину Васкрсе! – закључује се у саопштењу.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ТРАГИКОМЕДИЈА ИЛИ ШПИЈУНИ СУ МЕЂУ НАМА, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Шверцери цигарета под пратњом АНБ-а и уз помоћ појединих свештеника састављали владу у Острогу!

КОД ЦРКВЕ СВЕТOГ СПАСА: Обиљежавање 166 година битке на Граховцу!

У БИХ НА ОПРЕЗУ: Вучић “креатор руске револуције на Балкану”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

pio

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!

babunski

СТАРИ ЧЕТНИЦИ: Војвода Петко Илић из Старог Нагоричина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!