Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Дан за читање: Данас је Свјетски дан књиге!

Поводом свјетског Дана књиге изјаву за јавност дао је српски историчар у Црној Гори и аутор 12 књига из области историје Горан Киковић, предсједник Српског културног клуба у Беранама.
 –Ове године прослављам двадесет година научно -истраживачког рада и зато вријеме сам објавио 12 књига из области историје и једини сам млади историчар у Црној Гори, који је без помоћи државе Црне Горе објавио дванаест књига. Паметни људи су казали а међу њима мој брат и пријатељ Зоран Вулевић,ми је написао када ми је поклонио своју прву књигу “нека и твој пут буде пут књиге”.Захваљујући књигама и читању, умјетност и култура повезују и превазилазе све различитости међу нама људима и међу народима.Књига над књигама је наша Библија од чије ријечи је настао назив и библиотека. Да подсјетим као историчар Одлуком Унеска, Светски дан књиге и ауторских права објележава се 23. априла од 1995. године, на дан смрти Мигела де Сервантеса, писца првог модерног романа, и на дан рођења и смрти једног од највећих писаца свих времена, Вилијама Шекспира. Овај дан је и прилика да се подсјетимо неких старих и неких актуелних издања као што су код нас Срба “Горски вијенац”,дјело Петра Другог Петровића Његоша, “На Дрини ћуприја” Ива Андрића, Милоша Црњанског “Сеобе”, и других наших великана који су нам оставили дјела непролазне вриједности. Светски дан књиге јесте дан и када издавачи нуде специјалне погодности за нове књиге и нових ствараоца који се читају и са којима се дружимо. Будући да књига поставља нека од најважнијих питања која интересују човечанство, нуди одговоре и даје подстрек за размишљање и сазнање нових догађаја јер су паметни људи записали да оног тренутка када је почео да пише и бјележи своја знања, човјек је промијенио ток цивилизације. Захваљујући књигама и читању, умјетност и култура повезују и превазилазе све различитости, стварајући бољу будућност за генерације које стасавају и које долазе.Моја поруку је младима нека и ваш пут буде пут књиге!, истакао је предсједник Српског културног клуба у Беранама Горан Киковић.
Опис није доступан.
Горан Киковић рођен је 28.07.1975. у Иванграду (данашњим Беранама), од оца Страхиње и мајке Даринке-Маре, дјевојачко Божовић. Основну школу учио је у Ровцима и Доњој Ржаници. Гимназију је завршио у Беранама, а дипломирао на Одсјеку за историју Филозофског факултета Универзитета у Приштини, на теми ‘’Војвода Павле Ђуришић’’. Још као студент био је сарадник листа Савеза студената Универзитета у Приштини ‘’Потпис’’. До сада је објавио дванаест књига: ”ВОЈВОДА ПАВЛЕ ЂУРИШИЋ” , Подгорица, 2003., ”ВЕЛИКА НАРОДНА СКУПШТИНА СРПСКОГ НАРОДА У ЦРНОЈ ГОРИ” Подгорица 1918.”, Беране, 2006., ”РАЗВОЈ ПРОСВЈЕТЕ И ШКОЛСТВА У ДОЊИМ ВАСОЈЕВИЋИМА (са посебним освртом на основне школе у Доњој Ржаници, Калудри, Загорју, Ровцима и Ријеци Марсенића)’ ‘ , Беране, 2008., ”МИЛО КЕЊИЋ СА СВОЈИМ БАТАЉОНОМ У БОРБИ ЗА СЛОБОДУ И УЈЕДИЊЕЊЕ СРПСКОГА НАРОДА” , Беране, 2010. ”ПРЕЦИ И ПОТОМЦИ” , Беране, 2014. ”СРПСКИ НАРОД У ЦРНОЈ ГОРИ КРОЗ ВЈЕКОВЕ” , Беране 2016. , ”ВАСОЈЕВИЋИ У БОРБИ ЗА СРПСКО И ЈУГОСЛОВЕНСКО УЈЕДИЊЕЊЕ ОД 1914. ДО 1918. ГОДИНЕ” Беране 2018. ”РУСИЈА И ЦРНА ГОРА КРОЗ ВЈЕКОВЕ” , Беране-Никшић, 2018., ”(НЕ)ЗАБОРАВЉЕНИ БОЈЕВИ И БИТКЕ ВАСОЈЕВИЋА ЗА СЛОБОДУ СРПСТВА И ЦРНЕ ГОРЕ”(од 1690. до 1941.) , Беране, 2020., ”ИСТОРИЈСКЕ ИСТИНЕ И ФАЛСИФИКАТИ О СРПСКОМ ПОСТОЈАЊУ У ЦРНОЈ ГОРИ” Беране-Никшић, 2020. ’’ВАСОЈЕВИЋКЕ БРИГАДЕ У БАЛКАНСКИМ И ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ 1912-1918.’’,Беране,2021. ”СВЕТОСАВЉЕ У ЦРНОЈ ГОРИ И ВАСОЈЕВИЋИМА”,Беране,2022. Бавећи се проуочавањем историје српскога народа учествовао је на многим научним скуповима и округлим столовима у Црној Гори, Републици Српској и Србији. Објавио је значајан број текстова, чланака и прилога у многим листовима и часописима у земљи и иностранству, у којима се бори против фалсификовања историје српскога народа. Добитник је многих домаћих награда, повеља, плакета, захвалница, ордења и признања.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ШТА НУДИ “БУКВАР СРПСТВА”: Модерни водич кроз азбуку српске историје!

СРБИ У АМЕРИЦИ: У Нешвилу Американци који су прешли у православље подигли српски манастир!

“ГЛАС ХОЛМИЈЕ” ЗА ВИДОВДАН ПРИПРЕМИО ВРИЈЕДНА ПРИЗНАЊА: Награде припале проф. др Вучићу Дашићу, Неди Ђукић-Боројевић, Видаку Масловарићу и Ивану Милошевићу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

joanikije

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

gusle01

У ДАНИЛОВРАДУ: Гусларско вече поводом 72 године ГД “Његош”!

alba7

УКОЛИКО СЕ ХРВАТСКА И АЛБАНИЈА НЕ КАЗНЕ ЗБОГ “УБИЈ СРБИНА” И “СРБЕ НА ВРБЕ”: Србија се повлачи са ЕП у Њемачкој!

punisa

ДАН КОЈИ ЈЕ ИЗМЈЕНИО ИДЕЈУ ЈУГОСЛОВЕНСТВА: Пуниша Рачић убио Стјепана Радића, краљ Александар увео диктатуру!

mirdita-dobar-dan-2024-program

ПА КАЖУ ДА СРБИ ПРОВОЦИРАЈУ: “Мирдита” на Видовдан усред Београда!