Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРБИ ПОМЕНИТЕ У МОЛИТВАМА: На данашњи дан 1893. године рођен Дража Михаиловић, вођа Трећег српског устанка и први герилац у поробљеној Европи!

На данашњи дан 27. априла 1893. године рођен је Драгољуб Михаиловић, српски генерал и херој. Био је армијски генерал и начелник Штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини, као и министар војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије, у првој и другој влади Слободана Јовановића, у међувлади Милоша Трифуновића и влади Божидара Пурића, у току Другог светског рата.
Током балканских ратова и Првог светског рата Дража је био официр Српске војске у Краљевини Србији. После Априлског рата, Михаиловић је одбио да призна капитулацију Југословенске војске и склонио се на Равну гору, где је основао покрет отпора против окупатора. Након Другог светског рата нове комунистичке власти су га ухапсиле и осудиле у монтираном процесу на смрт за “колаборацију и ратне злочине”, после чега је убијен на тајном месту.
Године 2015. Виши суд у Београду је усвојио захтев за његову рехабилитацију, те прогласио ништавном пресуду која је донесена 69 година раније.
Михаиловић је за своје заслуге награђен бројним одликовањима, од којих му је последње постхумно доделио амерички председник Хари Труман марта 1948. године. Одликовао га је орденом Легија за заслуге првог степена за „организовање и вођење снага отпора против непријатеља који је окупирао Југославију“, као и за „спасавање америчких авијатичара“. Одликовао га је и највишим орденом Француске, председник Шарл Де Гол 1943. године.
Срби још увијек не знају гдје почивају земни остаци легендарног генерала. Комунисти и они стари, као и ови нови, и даље крију гроб највјернијег краљевог официра. Дража и мртав је ноћна мора данашњих и некадашњих комуниста и њихов највећи непријатељ. Дај Боже, да Срби почну да славе Дражу, а не да се још увијек крију испод Титовог шињела и не помињу легендарног генерала. 
Жив је Дража умро није, док је Српства и Србије! Слава великом јунаку и човјеку!
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БУДВА И ИЗБОРИ: Срби против Срба!

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Спајић рекао да ће Црна Гора бити уздржана приликом гласања о Сребреници!

БИТКА НА СУТЈЕСЦИ: Уништење партизана и сналажење четника!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

igor

ИГОР ДАМЈАНОВИЋ: Чудо – Сребреница геноцид, Зидани Мост ни злочин!

nebojša

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Захтјеви ДНП-а у складу са политиком ДФ-а, Милојко наставља Милову спољну политику!

budva

БУДВА – ИЗБОРИ: Све исто, а све различито – бивши ДФ у двије колоне има већину!

partizani

ПАРТИЗАНИ: Од злочинаца до филмских звијезда!

glasanje

ПУТЕВИ АНТИСРПСТВА: Промјеном правила усвојена Резолуција о Сребреници, Црна Гора гласала “за”!