Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Бјелопавлићи: Црква плод страдања Кадића од књаза Данила Петровића!

На Бовану Кадића код Даниловграда одржана манифестација “На огњишту предака”, гдје су се након 162 године од страшног злочина који је почињен над братством Кадића од стране црногоских власти након убиства књаза Данила Петровића, срели потомци овог страдалног братства под разним презименима и вјероисповијестима, са разних страна свијета.

Њих је поздравио Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије ријечима да су Кадићи убијани, прогоњени, проклињани, у кам затуцани.

Али је Божји благослов и благослов Светог Василија Острошкога увијек био са њима. Па иако су прогоњени, они су се још више разгранали, умножоли,.народили… И нијесу се међусобно ни заборавили, ни завадили. И ево, хвала Богу, у спомен њиховога братства, у спомен сјећања на њихову велику историјску патњу и њихове непребројне жртве, они су овдје, умјесто освете, умјесто мржње подигли ову светињу у име братске љубави, у име опроштаја, у име помирења. Они који су највише били онеправдовани и гоњени, они носе и дају мир и братску љубав свима преко овог светога храма и овога дивнога сабора, рекао је Владика Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је одликовао Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, највишим одликовањем Митрополије црногорско.приморске г. Жарка Павловића Кадића који је најзаслужнији за подизање храма Светог Димитрија и окупљања Кадића на Бовану Кадића код Даниловграда.

Потом је одржана академија на којој су наступили пјесници Матија Бећковић и Благоје Баковић, глумци Александар Дуњић, Небојша Кундачина и Соња Јауковић, народни гуслари Славко Јекнић и Максим Војводић и етно-појац Даница Црногорчевић.

Извор: митрополија

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРОГЛАС СРПСКОЈ ЈАВНОСТИ: Прекинути све разговоре са творевином “Косово”!

ПОРУКА: Дрина није граница!

СТАРИ БРОД: Обиљежене 82 године од злочина усташа Јуре Францетића над Србима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

budva

БУДВА – ИЗБОРИ: Све исто, а све различито – бивши ДФ у двије колоне има већину!

igor

ИГОР ДАМЈАНОВИЋ: Чудо – Сребреница геноцид, Зидани Мост ни злочин!

nebojša

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Захтјеви ДНП-а у складу са политиком ДФ-а, Милојко наставља Милову спољну политику!

partizani

ПАРТИЗАНИ: Од злочинаца до филмских звијезда!

glasanje

ПУТЕВИ АНТИСРПСТВА: Промјеном правила усвојена Резолуција о Сребреници, Црна Гора гласала “за”!