Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БЕЗ ДИЛЕМЕ: СРБИН, СРПСКИ ЈЕЗИК, ВЈЕРА ПРАВОСЛАВНА!

Пише: Иван Милошевић

Коначно стигао попис. Те хоће, те неће, те данас, те сјутра или мало сјутра, али и то дочекасмо. Пристао чак и ДПС – добили су око контроле пописа и оно што нијесу тражили. Имаће прилику да сваку пописницу изврну наглавачке, да је скенирају, убаце у софтвер и испринтају. Мислим да је требало читав посланички клуб ДПС-а и њихове породице ангажовати као пописиваче и не знам зашто ДПС и то није тражио. Ова власт каква је и то би им омогућила! 

Ипак, шта је, ту је. И нека се свако изјасни како му је воља, па и Срби нека јасно и гласно кажу шта су, ко су и коме припадају. Без страха и дилеме треба рећи да си СРБИН, да говориш СРПСКИМ ЈЕЗИКОМ  и да идеш у СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ. Срби више немају разлога да у свом дому и души његују такозвани посебни црногорски дуалитет и да вагају јесу ли Срби или Црногорци. СРБИ могу бити само СРБИ и тачка!

И са таквим Србима остали у Црној Гори треба да живе и гарант да им Срби неће сметати да буду што год хоће да буду. Међутим, већ дуго, чак скоро 80 година, оспоравало се Србима у Црној Гори да буду Срби, него да су неко други, Црногорци који немају везе са Србима! Дошло је вријеме да се томе каже крај. И нека буде Срба 20,30, 40 или 50 одсто – али они који се изјасне као Срби морају да имају равноправан статус као остали, а не да се проглашавају окупаторима, туђим слугама и агентима. Срби су нераскидиви дио Црне Горе и како ње нема без Срба, ни Срба нема без Црне Горе! 

У Црној Гори попис је нешто више од статистике. А посебно овај који јутрос почиње. Може бити прекретница и брана монтенегринском осмодеценијском неокомунистичко-кроатистичком дукљанском етничком мешетарењу да ЦГ већег непријатеља од Србије и Срба није имала у својој историји. Попис може задати такав ударац том пројекту да се његови аутори неће опоравити наредних 50 година!

СРБИН, СРПСКИ ЈЕЗИК, ВЈЕРА ПРАВОСЛАВНА – то је идеолошка, емотивна, историјска и духовна матрица Срба у Црној Гори. И она никоме неће сметати да буду што јесу, али без ње Црна Гора не личи на себе, не препознаје се у Европи и свијету и није оно што је била и што ће бити. 

Стога, без дилеме, страха будимо што јесмо – СРБИ!

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИО ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Срби страдали у логорима су свете жртве!

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!