Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Београд: Живојину Ракочевићу и Новици Ђурићу уручене Вукове награде!

Двојици новинара – председнику Удружења новинара Србије (УНС) Живојину Ракочевићу и председнику Удружења књижевника Црне Горе (УКЦГ) Новици Ђурићу су данас у Председништву Србије уручене Вукове награде за 2022. годину.

Међу лауреатима су и књижевници Миливоје Р. Јовановић, Луне Левајац, др Момчило Спасојевић, дугогодишњи директор Народног позоришта у Ужицу Зоран Стаматовић, као и друге истакнуте личности из културе и образовања.

Изузетна Вукова награда за институције уручена је Математичком друштву „Архимедес”, Народној библиотеци у Осечини, Српској читаоници у Иригу и манифестацији „Беловодска розета”.

О наградама је одлучивао жири у саставу др Дарко Танасковић, Зоран Гутовић, др Урош Дојчиновић, Бора Дугић, Селимир Радуловић, др Елизабета Ристановић, Радован Мића Трнавац и Живорад Ајдачић.

Осим што је председник УНС-а, Ракочевић је био и први главни и одговорни уредник Радија КиМ. Више пута је награђиван за новинарски и књижевни рад. Добитник је награде Милан Пантић за истраживачко новинарство и храброст у извештавању о погрому Срба 17. марта 2004. године. Лауреат је и Бранкове награде Матице српске у Новом Саду, Универзитетске награде у Приштини, УНС-ове награде „Александар Тијанић“.

Добитник Изузетне Вукове награде Новица Ђурић је дописник Политике из Подгорице. Заступљен је у неколико антологија, а његове књиге су превођене на италијански, руски, бугарски, шведски и македонски језик.

Извор: УНС

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“ПОЛИТИКА”: Курти нуди Ватикану српске храмове!

У ДАНИЛОВРАДУ, 20. ЈУНА: Гусларско вече поводом 72 године ГД “Његош”!

ЧИЈИ ЈЕ ТУЖИЛАЦ ВЛАДИМИР НОВОВИЋ: Црне Горе или Америке?

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!