Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Андрија Мандић: Свети Сава путоказ Србима у Црној Гори!

Бесједа Андрије Мандића, лидера ДФ-а на Савиндан Србима у Македонији:

Велика ми је част што имам прилику да вам се обратим на Савиндан и поздравим Србе са простора Македоније. Позив мог драгог пријатеља Ивана Стоилковића да бесједим на Светосавској академији за мене и српски народ из Црне Горе је посебна привилегија и високо поштовање које сте ми указали. Нарочито ако се зна да су припадници нашег народа, а ваши преци, били понос српскога имена још од времена цара Душана који није случајно за своју престоницу одабрао Скопље и одлучио да се крунише баш у том граду. Ви сте они који брижно чувају наше памћење и његују српску традицију, не пристајући ни по скупу цијену коју плаћате да је мијења било који нови талас отуђења и самопорицања.

Свети Сава није само светитељ кога поштује цијели православни свијет већ отац српског народа и Српске православне цркве. Није мала ствар за један народ да има таквог човјека који је у свом временима био изузетно цијењен у тадашњој престоници човјечанства Цариграду, а поштован чак и у католичком Риму. Док се год духовно име Растка Немањића пролама на вјековним огњиштима Срба, знамо да се православна свијећа неће угасити.

Он је непролазна вриједност и залог за будућа покољења. У граду рођења његовог оца, Св. Симеона Мироточивог, некадашњој Рибници, а данашњој Подгорици, Немањићи се славе стотинама година. Штавише, Свети Сава је уграђен у темеље Црне Горе. Властелинске куће Балшића и Црнојевића прослављале су Светога Саву као прави чувари наслеђа Српског царства. То су чинили и Петровићи гледајући Црну Гору као на Нојеву барку цијелог српства, чекајући завршетак отоманске окупације.

Свети Сава је био путоказ православцима у Црној Гори који су прошле године добили важну битку у одбрани светиња од атеистичког режима Мила Ђукановића. Тробојке и заставе са Савиним ликом су дале снагу народу да учини епохалну ствар у 21. вијеку и направи хришћанску револуцију. Хвала вам на подршци коју сте нам дали, у времену тих величанствених литија. Посебно важну националну мисију вршите свих ових година у Македонији јер не дозвољавате да се Св. Сава тамо заборави и прогласи странцем на домаћем тлу.

“СЛАВА СРПСКОМЕ ПРОСВЈЕТИТЕЉУ СВ. САВИ”. Тако се за Савиндан клицало на Цетињу краља Николе. У школама се захваљивало Св. Сави на сваком наученом слову ћирилице. Мало је мјеста гдје је Свети Сава тако поштован као што је случај у његовој Црној Гори. Гдје год се окренете, наићи ћете на нешто његово: Савину стопу, гору, воду, страну, брдо, извор. Мислим да је сувишно подсјетити да нема једне православне цркве у Црној Гори, како оне из најстаријих времена, тако и ових саграћених у времену блаженопочившег Митрополита Амфилохија, а да на почасним мјестима нису осликани Св. Сава и његов отац Св. Симеон Мироточиви.

Управо те цркве су најбољи докази и свједочанства о вјековном битисању српског народа на овдашњем простору и ни једна насилна ревизија историје, које је до недавно подстицао и оборени антисрпски режим, не може ту истину да оспори.

Широм Црне Горе се сваке године одржавају светосавске академије које почињу и завршавају се светосавском химном „Ускликнимо с љубављу“, баш као и код вас. И даље сијају ватре из оних славних времена када су наши преци ослобађали себе од отоманске окупације, помагали браћи да то исто учине и сви до једнога били Срби као и остали Срби.

У овим тешким временима култура, науке и образовање представљају она важна поља српског обједињавања на кључним тачкама нашег националног идентитета. Велика дјела Светог Саве, кнеза Лазара, Карађорђа и Његоша нас обавезују да чувамо наше великане од свих који сматрају да их требамо заборавити или замијенити туђим.

Крстом смо ишли у све наше велике побједе, крстом ћемо се, свакако, бранити и у будућности.

Зато је, драга браћо и сестре, наша обавеза да никада не устукнемо ни за милиметар кад Светог Саву нападају силе зла које служе нечастивом. Оне ће увијек порицати важност српске културе и измишљати лажне традиције, како би што више расточили Србе на посебне цјелине. Мрак никада не може побиједити вјечну свјетлост истине и љубави.

Према томе, браћо и сестре: Ускликнимо с љубави светитељу Сави!

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРЕПИСКА, “СРПСКА24” – ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: За комунисте има времена, за Равну Гору заузета!

СРПСКА: Први пут обиљежена годишњица оснивања Фочанске бригаде ЈВуО, јунаци који су бранили Србе!

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

pio

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!

babunski

СТАРИ ЧЕТНИЦИ: Војвода Петко Илић из Старог Нагоричина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!