Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АНДРИЈА МАНДИЋ: Прошло вријеме насиља и оспоравања Срба, српски језик службени уколико се то утврди на попису!

Одговарајући ДПС-овом посланику Андрији Николићу који је имао замјерке на његов недавни интервју за „Новости“, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић је саопштио да када се заврши попис и утврди да је неки језик најбројнији – да треба живот уподобити у највишем правном акту.

Ја сам казао да када се заврши попис, и утврди се да је неки језик најбројнији у Црној Гори да треба отворити дијалог као што је нормално, и живот уподобити са оним што се налази у највећем правном акту у земљи. Не мислимо ни на какво насиље, не мислимо ни на какво чудо. Али ако се утврде неке чињенице, као што сте ви и ваши претходници утврдили у једном времену, који су 1992. писали Устав у којем пише да је службени језик Српски, тако је стајало да сте се залагали за заједничку државу са Србијом, а онда за независну Црну Гору. Ако се на попису утврде неке чињенице, свакако да ми који долазимо из српског народа, не желимо и немамо чак ни довољно посланика да сами то промијенимо, али ако можемо са вама да остваримо дијалог и ако будете вредновали те чињенице да и онај језик којим говори навећи број људи у Црне Горе говори да буде службени – истакао је Мандић.

Он је додао да је прошло вријеме када се насиљем могло све.

Све је било усмјерено против једног народа, једне језичке групе СПЦ која вјековима борави на овим просторима. Само сам се питао да ако се констатује у попису да већина грађана говори српским језиком, зар није природно да овдје попричамо о томе и да кажемо да ли је нормално и природно да у Уставу буде записана та чињеница. И она не одузима вама право никакво, него даје право људима који би били већина у Црној Гори да могу да свој језик користе и доживљавају као службени језик. Не мислим да треба да будете оштри, него да будемо сложни и да имамо разумијевања за све – истакао је Мандић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЗБЦГ: Катнић кривицу сваљује на Сашу и Петра!

ПЕНЗИОНЕРИ ПИСАЛИ БИВШЕМ ШЕФУ РЕЖИМА: Дон Мило Корлеоне нас је упропастио као ниједан окупатор!

“ПРЕСИНГ” НА ГРАДСКОЈ ТВ: Тоталитаризам, крвна освета и ДПС патриотизам!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

комуниуби

КОМУНИСТИ ЦРНИ ВРАНИ И ЊИХОВИ ЗЛОЧИНИ: Убили Љубицу Поповић у Лушцу код Берана, њен убица постао народни херој!

gradski trg (5)

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ ТРГА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Неће џамију у центру града!

катнић0

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

Tito

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

скадаркон

СРПСКИ СКАДАР, КОНФЕРЕНЦИЈА: БИХ немогућа држава, Бошњаци да се одрекну тобожњег геноцида у Сребреници, у Мостару ускоро Српска кућа!