Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Андрија Мандић: Нијесу нам дали да уђемо у власт да би систем ДПС наставио да функционише!

Предсједник Нове српске демократије, Андрија Мандић је подсјетио да је тај политички субјект обећао народу демонтажу режима Мила Ђукановића по дубини. Лидер коалиције За Будућност Црне Горе је појаснио да под тим подразумијевала демонтажа тзв “дубоке државе” која овдје постоји од 1945. Године, али је, како каже, мало извитоперена 1989. године… Мандић са жаљењем констатује да је одсуство НСД из владе онемогућило демонтажу режима по дубини.

Данас видимо резултат избацивања тадашњег Демократског фронта – све је исто само њега нема, рекао је Мандић гостујући у специјалу А плус телевизије.

То стање мора да се мијења. Мора да се одговори на важне захтјеве који су грађани имали према нама. А ти су захјтеви да се направи радикални раскид са дотадашњим начином управљања али и са начином дотадашњег размишљања у начину управљања, додао је Мандић и подсјетио на неуспјели покушај да се преко чистих и храбрих људи очисти полиција и безбједносни сектор.

-Требали су нам чисти и некомпромитовани људи. Чак и наш договор са тадашњим премијером Здравком Кривокапићем изаберемо адвоката Дражена Медојевића што је он био прихватио, да доведемо у сектор безбједности људе који нису имали никакве везе са полицијом, али који су храбри, одлучни, часни, довољно стручни… то је одмах заустављено на првом разговору у некој амбасади јер нико није желио да се тамо нешто значајније промијени, испричао је Мандић и нагласио да “нема никакве дилеме да је већина људи на руководећим функцијама у полицији Црне Горе снажно сервисирали организовани криминал, учествовали у шверцу цигарета и свему… Не можете очекивати да неко ко је ушао у корупцију са промјеном система може и он да се промијени”.

Ко једном осјети лако зарађени новац, он само тражи прилику да поново дође до њега. Ако се једном сломила морална баријера у глави, да злоупотријебите државну функцију, да се обогатите оно што је велика част и дар који сте добили од народа, ви нећете одустати од тога. То је оно што је кварило власт успостављену након августа 2020. године, додао је Мандић.

Он је оцијенио да је Црна Гора данас толико потонула да је довољно да трећи секретар амбасаде неке западне државе и ономе за кога је гласао народ каже ти треба да урадиш то и то.

-Лично имам одговорност за то, јер сам на основу препорука наших важних адреса послушао то да на челу наше листе 2020. године и потом први демократски изабрани премијер буде Здравко Кривокапић а из мени чудних разлога он је те вечери кад је изабран потрчао у амбасаду да пита шта да се ради иако га ниједна од тих амбасада није подржала да побиједимо на изборима, рекао је Мандић.

Данас кроз њену спољњу политику најбоље видимо колику је сувереност и независност Црна Гора стекла након референдума 2006. године. Ми смо борбу за сувереност заједничке државе Србије и Црне Горе пренијели на борбу за сувереност да сами бирамо власт у Црно Гори која ће рачуне полагати народу. Ми не бирамо власт која треба да полаже рачуне амбасадама, не бирамо власт која треба да иде у Вашингтон, Лондон, Берлин или Брисел да пита шта је наше мишљење… Све се некако извитоперило. Они који су давали обећања да ће Црна Гора бити држава у којој ће се грађани питати о својој судбини а не Београд, како су говорили 2006. године, данас видимо да постоји много адреса са којих се управља Црном Гором. Разлика је велика између 2006. и 2023. године. Када је Мило Ђукановић 2010. године успоставио то начело мијешања у унутрашње послове Црне Горе, он је макар питао државне секретаре и водеће политичаре тих западних земаља, прокоментарисао је Мандић.

Он је подсјетио да је кампања против њега и Демократског фронта почела након што је одбијена понуда Мила Ђукановића да уђу у његову владу.

Ми смо одбили понуду Ђукановића да будемо дио његове власти много бољу од оне коју су прихватили Дарко Пајовић или било ко од оних који су били његови тзв коалициони партнери. Након тога је кренула бесомучна кампања прије свега против олитичара који долазе из српског народа, да су то превазиђени, потрошени, анахрони политичари. Уз помоћ медија, амбасада и разних невладиних организација направљена је таква атмосфера да ви након 2020. године након побједе на изборима нисте могли да се супсроставите том народном хтјењу, жељама и захтјевима и једној великој акцији “дајте све овим људима само нека оде Мило Ђукановић”. Не могу рећи да није направљен велики помак након 30. августа, посебно након 2. априла јер је Мило Ђукановић био велика опасност за наш народ. Али сигуран сам да није било кршења основних постулата демократије и да је омогућено онима који су побиједили на избрима 30. августа 2020. године да би ситуација била много другачија. Сјетите се расположења након тих избора, славља у кафанама, пјесама о Дритану… Људи су имали велика очекивања а онда се десило све као и обично, казао је Мандић.

Он је додао да су људи очекивали да се након избора 2020. године реализује оно што је из побједничке коалиције било обећавали током борбе против Мила Ђукановића.

-Обећали смо народу да ћемо демонтирати режим Мила Ђукановића по дубини. Под тим се подразумијевала демонтажа тзв “дубоке државе” која овдје постоји од 1945. године али је мало извитоперена 1989. године. Мислим ту прије свега на област судства, тужилаштва, безбједносног сектора, еконосмких структура. Јер је Црна Гора била обољела од корупције и криминала. Нажалост, када је дошло до девијације, и када ми нисмо добили прилику да то урадимо него су се појавили неки анонимни људи заједно са тадашњим премијером. Појавили су се и многи који су донедавно гласали за ДПС и нас критиковали што смо ми против Мила Ђукановића, они су преузели тековине наше борбе и требали оперативно да спроведу оно што смо ми грађанима обећавали, казао је лидер Нове српске демократије.

Он је признао да је задовољан да су на оним малим пунктовима власти до којих су дошли људи из његовог политичког блока урадили оно што су обећавали прије избора.

-Нажалост, наше одсуство из владе онемогућило нас је да демонтирамо режим по дубини. Данас видимо резултат избацивања тадашњег Демократског фронта – довео до тога да је све је исто само њега нема. То стање мора да се мијења. Мора да се одговори на важне захтјеве који су грађани имали према нама. А ти су захјтеви да се направи радикални раскид са дотадашњим начином управљања али и са начином дотадашњег размишљања у начину управљања. Имали сте причу о тзв. институцијама у Црној Гори а, како је говорио покојни Божо Ковач, институције су биле само препреке које вас спречавају да дођете до Мила Ђукановића који доноси одлуке о свему, рекао је Мандић.

Циљ свега је да, кроз двије године и ових промашаја, нереалних обећања – имаћемо плате оволике, живјећемо по 150 година… ништа се не мора радити, плата ће вам стизати кући… појавиће се структуре које поручити – “вратите нам оне старе, они су били бољи. Знали смо да су корупционаши и криминалци али је постојао бар некакав систем и некаква нада за један дио Црне Горе, рекао је Мандић и додао:

“У позадини свега је компромитација једне велике побједе коју смо имали 30. августа 2020. године. Због те компромитације су заустављени они који су могли нешто да ураде”.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДЕЈАН ЂУРОВИЋ: Изјаве Мила и Данијела жешће, па никоме ништа, Марка Ковачевића осудили, а нијесу ни прочитали шта је рекао!

БЕЗОБРАЗНИ ХРВАТИ ТРАЖЕ: Грлић-Радман хоће Дом у Ластви, брод “Јадран”, предлажу Резолуцију о Божићном устанку, опомињу да Црна Гора у ЕУ иде преко Хрватске, па да не помињу Јасеновац!

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!