Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Цетињани и Крсто Поповић: Траже од идеолошких потомака Броза обиљежје за човјека кога су комунисти убили! НЕШТО ТУ НЕ ШТИМА!

Пише: Иван Милошевић

Уколико сам добро прочитао образложење захтјева Цетињана за подизање спомен обиљежја Крсту Поповићу његова заслуга се приписује Божићном устанку и борби против државе Крaљевине Срба, Хрвата у Словенаца, послије Краљевине Југославије. Уз такво обрзложење идеолошки и војнички рад Крста Поповића се смјешта у доба након Првог свјетског рата, односно у вријеме за које дио црногорске јавности сматра да је био погубан за Црну Гору и да је она Подгоричком скупштином нестала са мапе Балкана. Међутим, у образложењу захтјева ни слово нијесам прочитао о Крстовом животу и раду током Другог свјетског рата, а посебно у његовом убиству након њега. Нијесам баш неки познавалац војничке и идеолошке историје Крста Поповића, али знам и то нико не спори да су Поповића након Другог свјетског рата убили комунисти и то по наређењу врха те партије у Црној Гори. О томе постоји више књига у којима је до танчина разрађено како је Крсто убијен и ко је руководио том акцијом. Четници или њихови остаци нигдје се ту не помињу, али комуниста има на свакој страни!

И некако ми перверзно изгледа да се од идеолошких насљедника комуниста тражи да подигну споменик Крсту Поповићу! Дакле, комунисти треба да подигну споменик човјеку кога су убили, односно својој жртви. Нешто ми се ту не уклапа и није нормално!

Тито и Крсто не иду заједно! Да се то закључи не треба бити неки историчар и философ или социолог, јер комунизам и федерализам ни данас, а посебно прије 70 година не иду заједно. И да нијесу компатибилни комунисти су доказали тако што су Крста ликвидирали! И сад неко хоће да у Црној Гори један поред другога стоје и споменик Брозу и Крсту! Џелату и жртви! Као кад би неко Јеврејима предложио да поред обиљежја Холокауста поставе и споменик Хитлеру! Нешто не иде и није компатибилно (ружног ли израза, мајко мила, али црногорски новоговор га користи, па да будем “ин”)!

Уз то читам да се поштоваоци Крста Поповића заклињу до неба у партизански антифашизам и пишу оде комунистичком покрету. А припадници тог покрета убили њиховог јунака! Ни то ми нешто не иде у главу, али Црна Гора је Црна Гора и понекад се у њој Божје зоре не зна ко је ко нити ко шта ради или не ради!

Крсто Поповић је неоспорно значајна личност у историји Црне Горе. Његово дјело деценијама није било доступно широј јавности и било је предмет политичке манипулације, посебно задњих година у чему се истакао ДПС. Нова атмосфера након избора 30.августа требало би да омогући да се широј јавности прикажу прави подаци о Крсту Поповићу и да се њему, као и о осталима о којима се до данас ћутало или манипулисало, обезбједи ваљано мјесто у историјским уџбеницима које одговара њиховом заслугама или греховима. То ће бити прави лијек за понекад перверзне захтјеве обичних људи који би да једнако обожавају и поштују џелате и њихове жртве. Нешто ту не штима, али је јасно да нам неко, а зна се ко (комунисти), много тога нијесу причали и да су тиме скривали своје злочине. Кад-тад и они се морају открити, а и дошло је вријеме да се и то уради! 

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДЕЈАН ЂУРОВИЋ: Изјаве Мила и Данијела жешће, па никоме ништа, Марка Ковачевића осудили, а нијесу ни прочитали шта је рекао!

БЕЗОБРАЗНИ ХРВАТИ ТРАЖЕ: Грлић-Радман хоће Дом у Ластви, брод “Јадран”, предлажу Резолуцију о Божићном устанку, опомињу да Црна Гора у ЕУ иде преко Хрватске, па да не помињу Јасеновац!

ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: ДПС руши власт у Подгорици, иза ДПС можда није само СДП, СД и ЛП!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!