Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

У Сарајеву: Два напада на српске цркве у три дана!

За само три дана други случај напада на православне богомоље у Сарајеву. Након провале и пљачке Храма Светог Саве у илиџанском насељу Блажуј уочи Православне нове године, оскрнављен је и комплекс цркве Светих апостола Петра и Павла у хаџићком насељу Осеник. Материјална штета није велика, али јесте узнемиреност парохијана којих је све мање.

Варварски насртаји на православне богомоље, нажалост, постају дијелом сарајевске „културе и традиције!“ Док је полиција тражила „непознате“ пљачкаше Храма у Блажују, опет „непознати“, провалили су у црквени комплекс у Осеник, ни двадесет километара даље.

На црквеном дому разваљена су врата, дио ситног инвентара је отуђен. Други испретуран.

Као људи хришћани заиста смо узнемирени и потресени. Пред велике хришћанске празнике Крстовдан и Богојављење и када дочекујемо празник Светог Јована Крститеља, ми смо опет у проблему. Опет имамо вандале, опет имамо провале – прича Дарко Даниловић, парох блажујски и администратор пазарићки.

Изграђен у 19. вијеку, храм Светих апостола Петра и Павла у протеклом рату голготу је „проживљавао“ заједно са вјерујућим народом Пазарића и Тарчина. Храм је рушен, народ затваран у логоре. Од 2007. почели су са обновом богомоље.

Миломирка Елчић истиче да све ово ствара нелагодност, непријатност, узнемиреност, али и додаје да је ово јасна порука. Да ли то неко организовано шаље поруке малобројним Србима, питају вјерници Пазарића и Тарчина у којима је остало тек 20-ак старачких домаћинстава.

Ова православна богомоља као и готово све у сарајевској котлини небројено пута била је мета напада и скрнављења. Паљена су јој врата, разбијана стакла, уништаван олтар. На улазу у цркву однедавно су блиндирана врата, на црквеним прозорима челичне „решетке“.

– Ми смо овдје немоћни,. Једино што можемо је уздати се у полицију и надлежне институције са врха државе које би требале повести више рачуна. О овај пут позивамо да се све службе, све агенције укључе – апелује парох Даниловић.

Међутим, власт у Сарајеву, се не укључује. Напади на српске богомоље очигледно их не брину!

Душан Шеховац, предсједник Удружења „Истина и правда“, каже да оваквим игнорантским односом само руше БиХ, врше дезинтеграцију Босне и Херцењговине, повећавају међуетничку дистанцу …

И не „смањују“ се дистанце све присутнијим ланцима и катанцима на богомољама, решеткама на прозорима и са обавезном полицијском пратњом на парастосима и богослужењима. Хоће ли се таквих слика Сарајево икада ослободити!?

Извор: РТРС

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ПОХАРЕ КУЧА: Траже да се уклони споменик Мирку Петровићу, одговоран за страшне злочине у племену који се и даље памте!

ПОВРАТАК КАПЕЛЕ ОШАМУТИО МОНТЕНЕГРИНЕ: Не дају маузолеј, па да хљеба неће јест, кажу да је умјетничко дјело какво свијет није гледао!

МОНАРХИЈА: Сјећање на годишњицу рођења краља Петра и смрти принца Томислава!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

osman8

БОШЊАЧКИ ПУТЕВИ БЕСПУЋА: Брину о Сребреници, злочине Османа Растодера у Плаву и Гусињу ни да помену!

spurnjik

КАКО ТАТА КАЖЕ: Влада Црне Горе забранила рад и емитовање руских медија!

tihomir1

РЕАКЦИЈЕ НА УКИДАЊЕ РУСКИХ МЕДИЈА, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ (УНЦГ): Људи који воде Владу ЦГ су слијепи послушници америчке амбасаде у Подгорици!

pakao

МОНТЕНЕГРИНИ НА АПАРАТИМА: Над Црном Гором се надвила сјенка (Андрија Мандић и капела) мрачнија од италијанске на Петровдан 1941. године!

Gornje-Zaostro-Krug-17-768x432

ЗАОСТРО КОД БЕРАНА: Голуб Добрашиновић, жив се предати Турцима није хтио, братсва дијелио на људе и нељуде!