Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

У Бања Луци сјутра скуп подршке властима, али и опозицији: НАТО узнемирио духове у Српској

У организацији више удружења ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата сутра би у Бањалуци, у 18.00 часова, требало да буде одржан скуп подршке легитимно изабраним представницима власти Републике Српске. Полицији су поднијели захтјев за одржавање скупа “За Републику Српску” у парку “Младен Стојановић”. Претходно је најављено да ће у истом парку бити одржан и митинг опозиције. Окупљања су заказана након инцидената, на сједници Народне скупштине, на којој је разматран Програм реформи БиХ.

Скуп у организацији више удружења ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата СНСД подржава и присуствоваће му и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, рекао је портпарол ове странке Радован Ковачевић. Ово окупљање СНСД доживљава као подршку сваком војнику и полицајцу који се борио за стварање Републике Српске.

– Овај скуп доживљавамо и као скуп подршке институцијама Српске и зато позивамо наше чланове и грађане који дијеле ове ставове да подрже наше борце, полицајце и институције – истакао је Ковачевић.

Да ће у истом парку у исто вријеме одржати протест, претходно су најавили посланици опозиције Јелена Тривић, Небојша Вукановић и Драшко Станивуковић. Затражили су оставку министра унутрашњих послова Драгана Лукача, којег сматрају највећим кривцем за инцидент у скупштини.

Супротно њима, Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ подржава министра Лукача. Он је за њих синоним храбрости Отаџбинског рата и, како кажу, једна од мета недопустивог понашања посланика Станивуковића.

– Онемогућити рад министара, предсједника Владе, српског члана Предсједништва БиХ, добацивати, уносисти им се у лице…Ово не заслужују ни Народна скупштина ни било која друга иснтитуција – рекао је предсједник Одбора за заштиту Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.

Подршку министру Лукачу дао је и Савез српских удружења “Завичај” који дјелује у федералним општинама Крајине са већинским српским становништвом.

Одликованог ратног команданта подржава и потпредсједник Организације старјешина ВРС и декан факултета за безбједност Слободан Жупљанин. Несхватљиво му је што скупштинско руководство није прекинуло сједницу већ након првих испада и тако осујетило инциденте. Примијетио је, каже, неколико безбједносних пропуста и прије него што је Станивуковић Лукачу пришао са заставицама НАТО.

– То не само да је свјесна провокација и дрскост, него је и по свим безбједносним стандардима опасност испољена према једном или више лице. Претпоставимо да држач те заставице није био класичан пластични штап и да је могао садржавати опасну материју било физичког или хемијског састава – рекао је Жупљанин.

То што га и владајући и опозиција сматрају одговорним за несвакидашње догађаје на сједници доказ је једнаког односа према свима, каже предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић. Жали због немилих сцена, али наглашава да их је скупштинско руководство покушало избјећи молбама, опоменама и удаљивањима из сале. Тврди да прилазак Станивуковића Лукачу и одгуривање, скупштинско руководство није могло да спријечи.

– Обезбјеђење не може да улази у салу без позива. Све се дешавало у неколико секунди, није ни било времена да се реагује на други начин. Потпредсједница је тада дала паузу и тад су се страсти смириле – истакао је Чубриловић.

И потпредсједник парламента Милан Петковић истиче да је руководство ове институције било трпељиво како би потврдило висок ниво парламентаризма. Жалосно је, каже, што су ту толерантност злоупотријебили неодговорни посланици.

Подсјетимо, посланици опозиције су ометали рад скупштине јер су, између осталог, сматрали да документ који је разматран на сједници није подударан оном који је послан у Брисел. Клуб СДС-а је и званично затражио да им руководство Народне скупштине достави текст уручен у централу НАТО-а.

Извор: РТРС

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДАНИ АТЕНТАТА, ТРАМП ИМА ЛОШЕ ШПИЈУНЕ, ДА ЗОВЕ МИЛА: Ђукановић боље обавијештен од Доналда!

“ПОБЈЕДА” ЗА НОЋ ОТКРИЛА ВЕЉЕСРПСКУ ЗАВЈЕРУ: Атентат на Мила дјело криминалаца из Београда!

ДРАМА ОБАВЈЕШТАЈАЦА И КОНТРАОБАВЈЕШТАЈАЦА: Амерички шпијун преко шпијуна са Косова обавијестио ДПС шпијуне да се спрема атентат на Мила у граду на 100 километара од Подгорице!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

osman8

БОШЊАЧКИ ПУТЕВИ БЕСПУЋА: Брину о Сребреници, злочине Османа Растодера у Плаву и Гусињу ни да помену!

spurnjik

КАКО ТАТА КАЖЕ: Влада Црне Горе забранила рад и емитовање руских медија!

tihomir1

РЕАКЦИЈЕ НА УКИДАЊЕ РУСКИХ МЕДИЈА, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ (УНЦГ): Људи који воде Владу ЦГ су слијепи послушници америчке амбасаде у Подгорици!

pakao

МОНТЕНЕГРИНИ НА АПАРАТИМА: Над Црном Гором се надвила сјенка (Андрија Мандић и капела) мрачнија од италијанске на Петровдан 1941. године!

Gornje-Zaostro-Krug-17-768x432

ЗАОСТРО КОД БЕРАНА: Голуб Добрашиновић, жив се предати Турцима није хтио, братсва дијелио на људе и нељуде!